Cemaatle kılınması sünnet olmayan nafile namazlardan biri de tesbîh namazıdır.
Tesbîh namazı her ne kadar cemâatle kılınması sünnet değilse de, cemaatle kılınması mekruh değildir.
Tesbih namazı dört rekattır. Gündüz kılınacaksa; dört rekatı bir arada ve tek niyyetle kılınması… Gece kılınacak ise; ayrı ayrı ikişer rekat ve iki ihramla kılınması efdaldir. Ancak ayrı ayrı kılınacaksa, uzun ara vermeksizin kılınması gerekir.
Tesbîh namazının ilk rekatında; “Tekâsür”, ikinci rekatında “El-Asr”, üçüncüsünde “Kâfirûn” ve dördüncüsünde “İhlâs” sûrelerinin okunması mendubtur.
Tesbih namazının kılınışı
Tesbih namazının, biri Abdullah İbni Abbâs’tan, (ra) diğeri ise Abdullah İbni Mes’ûd’tan rivâyet edilen iki kılınış şekli vardır.
İbn-i Abbâs’a Göre Tesbîh Namazının Kılınış Şekli Namaza niyyet edildikten sonra, önce iftitâh duâsı okunur, sonra Fâtihâ ve adı geçen sûre okunur, ardından da on beş kere;
“Sübhanellahi vel-hamdu lillâhi velâ ilâhe illâllahu vallahu ekber” duâsı okunur.
Sonra rükûa varılır. Rükû’da okunan malûm zikirden sonra, yukardaki duâ burada da on kere okunur.
Daha sonra bu duâ, sırasıyla; i’tidâlde, ilk secdede, iki secde arasında, ikinci secdede ve ikinci secdeden sonra henüz ikinci rekata kalkmadan önce oturulan celsetul- istirâhe’de de, her birinin ilgili zikri okunduktan sonra onar defa okunur.
Sonra ikinci rekata kalkılır ve ilk rekattaki aynı şeyler tekrarlanır. Ancak teşehhüd oturuşunda okunacak olan on kerelik duâ, ister teşehhüdten evvel ister teşehhüdten sonra ve selâmdan önce okunabilir.
İbni Mes’ûd’a Göre Tesbîh Namazının Kılınış Şekli
Bu şeklin İbni Abbâs’m (ra) rivâyetindeki şekilden sadece şu farklılığı vardır. Söz konusu duâ; kıyâm’da, iftitâh duâsmdan sonra ve Fâtihâdan önce on beşer kere okunur. Sonra Fâtihâ ve sûre okunur. Ardından bu duâ tekrar on defa okunur.
Böylece istirâhat celsesi ile teşehhüd’te duâ okunmamış olur.
Tesbih Namazının Fazileti
Allah rasûlü (as) tesbîh namazını amcası Hz. Abbâs’a (ra) hediye edip öğretmiş ve faziletiyle ilgili olarak kendisine şunları buyurmuştur.
– “Sana vereyim mi! Sana hediye edeyim mi! Sana, onu yaptığında; Yüce Allah günahlarının ilkini ve sonunu, eskisini ve yenisini, yanlışlıkla yada taammüden işlenilenini, gizlisini ve âşikârını affedeceği bir şey bağışlayayımmı!
Günahların deniz köpüğü kadar, yada Alic kumları kadar da olsa Allah sana affedecektir! Gücün yeterse bu namazı her gün bir kere, bunu yapamazsan her cuma’da (haftada) bir kere, yapamazsan her ayda bir kere, yapamazsan her yılda bir kere, bunu da yapamazsan ömründe bir kere kıl!”
Allah rasûlü (as) hadîs-i şerîfin kalan kısmında yukarda îzâh edilen tarzda tesbîh namazını amcasına târif eder.
Tesbih Namazı Niyyeti:
“Tesbih sünnetini Allah (rızâsı) için iki rekat kılıyorum”