Şafii mezhebine göre, uçak vb. ulaşım araçlarıyla yapılan yolculuklarda namaz kılmanın şartları, yolcu olmayan kişinin normal şartlarda kılacağı namazdan farklı değildir. Yani kişi farz namazlarını bu vasıtalarda da ayakta ve kıbleye yönelik olarak kılmak mecbûriyyetindedir. Nâfile namazlarda ise, sadece niyyet esnasında kıbleye yönelik olmak yeterlidir.
Hangi sebeple olursa olsun, uçakta ayakta ve kıbleye yönelik farz namaz kılma imkanı ve izni olmadığı zaman, kişi ya namaz vaktinin saygınlığı (hurmetul-vakt) için oturduğu yerde ve bulunduğu yönde namazını kılar ve sonra kazâ eder, yada aşağıda îzâh edilecek Hanefî mezhebinin bu konudaki görüşünü taklîd edip namaz kılması daha uygundur.
Ebu Hanîfe’ye (ra) göre; uçak, gemi, tren ve otobüs gibi ulaşım araçlarında, mazeret olmazsa dahi, farz ve nâfile namazları koltuk üzerine oturarak kılmak câizdir. Ancak farz namazlarda gerek niyyet esnasında ve gerek namaz boyunca kıbleye yönelik olmak şarttır. Nâfile namazlarda ise, sadece namaza niyyet esnasında kıbleye yönelik olmak yeterlidir. Ayrıca rükû’ ve sücûdlarda eğilerek îmâda bulunmak gerekir.
Oturuş şekli ise, gücü yeten kişiler için teşehhüdteki oturuşun aynısıdır.