Teyemmüm, su bulamama yada hastalık, şiddetli soğukluk vs. gibi mazeretlerden dolayı, abdest alırken su kullanamayacak durumda olanların su yerine toprak kullanmasıdır.
Teyemmüm, su bulunmadığı veya suyu kullanmaya güç yetmediği zaman, toprak veya toprak cinsinden bir şeyle abdestsizlik hâlini gidermektir. Diğer bir ifade ile Teyemmüm, suyun bulunmadığı veya kullanılmasının sakıncalı olduğu durumlarda, abdest veya gusül yerine vücudun belli yerlerini temiz bir toprakla mesh etmeye denir.
Teyemmüm Ne Zaman Yapılmalı
a) Kişi cem-i takdîm yapacaksa; ilk namaz için ayrı, ikinci namaz için de ayrı teyemmüm yapacaktır.
b) Cenâze namazı için yapılacak olan teyemmüm, ölünün yıkanmasına başlandıktan sonra (guslü esnâsında) yapılabilir. Ancak bu teyemmümün kefenlendikten sonra yapılması daha evlâdır. Gusülden önce yapılması ise mekrûhtur.
c) Vakitli nâfileler için yapılacak teyemmüm; vakitleri girdikten sonra, sebebe bağlı nâfileler için ise, sebepleri gerçekleştikten sonra yapılır.
d) Nefl-i mutlak (sebebi olmayan nâfile namaz) için, istenilen anda teyemmüm yapılabilir. Ayrıca bir çok nâfile yada cenâze namazı için tek teyemmüm yeterlidir.