Namaz; müslüman olan ergenlik çağına girmiş baliğ, akıllı, göz ve kulağından birinin tebliğ algılayabilecek sağlıkta olan ve İslâm dâvetini almış ve aynı zamanda hayd yada nifas durumunda olmayan her mükellefin üzerine farz kılınmıştır. Yine belirtmek gerekirse; ergenlik yaşına gelen ve akıllı olan her müslüman, beş vakit namazı kılmakla yükümlüdür.
Namaz çocuk yaşta olan bir kişiye farz olmamasına rağmen, kılması halinde sahîh olur ve sevâbı da ona yazılır. Hatta kişinin çocuk yaşta iken kılmadığı namazları kazâ etmesi sünnettir.
Bedenî ibâdetlerin başında gelen namaz, farz ve sünnet olmak üzere iki nevidir.
Her bir mükellefin, günün beş ayrı vaktinde kılmakla yükümlü olduğu farz namazlar beştir.
Namaz ibâdetinin meşru olabilmesi için, namazın şartları ve farzları ihtivâ etmesi gerekir. Bu şart ve farzlardan herhangi birisinin bulunmaması, yada eksik yapılması halinde, kılınan namaz sahîh ve geçerli olmaz.
Ayrıca bir namazın daha fazla sevâb kazandırması için, farzların dışında bir takım sünnetler ihtivâ etmesi de meşrû kılınmıştır.
Namaz hicretten bir yıl önce, İsra’ gecesinde ve yüce Allah’ın vahyi ile Allah rasûlüne (as) tebliğ edilerek kendisine ve tüm ümmetine farz kılındı.
Namaz sözcük manası olarak dua demektir. Namaz, tekbir ile başlayıp, selam ile tamamlanan, kitap, sünnet ve icma ile sabit olan farz bir ibadettir. Diğer bir deyişle Namaz, İslam’ın Beş Şartı’ndan biri olan ibadettir. Kur’an’da günün belli vaktilerinde ve abdest şartını yerine getirerek namaz kılınması gerektiği belirtilmiştir. Kur’an ayetlerine göre namaz bir temizlenme aracıdır. Aynı zamanda Allah’ı anarak teslimiyetini yaratıcıya gösterme biçimdir. Kur’an’a göre namaz İbrahim’e öğretilen bir ibadet şeklidir.
Namaz, iftitah tekbiri (Allahu Ekber) ile başlanılan, kıyam (ayakta durmak), içinde Kıraat’ın (Kur’an-ı Kerim’den Fatiha suresi ile en az bir ayet olmak üzere zamm-ı sure okumak), rüku (eğilmek/ tesbihattan sonra) ” Semia’llahu limen hamideh ” “Rabbena lekel hamd” diyerek doğrulmak ve Sücud (secdeler, yere kapanma/tesbihat), sonrasında Ka’de (oturuş) şartları olan, içinde Tesbihat “Sübhane Rabbiye’l Azim, Sübhane Rabbiye’l A’la” olan ve selam “esselamü aleyküm ve rahmetullah” ile sona eren bir ibadettir.
Namazı inkar eden kafir olur. İnandığı halde namazı kılmayan kimse kafir olmaz, ancak görevini yapmamış ve günah işlemiş olur. Çocuklar yedi yaşından itibaren namaza alıştırılır. Baba ve Annenin yedi yaşına giren çocukalarına namaz kılmayı emretmeleri ve onlara namaza alıştırmaları gerekir.
Bu konuda Peygamber efendimiz şöyle buyuruyor.
“Çocukalrınıza yedi yaşına girdiklerinde namaz kılmalarını emredin” (EbuDavud Salat,26)
Namaz’la ilgili Ayet;
Namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah”ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü”minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır. (Nisa 103)