Rakib ve Atid Melekleri bilinen ismiyle Kiramen katibin melekleri, insanların sağ ve sol tarafında bulunan meleklerin isimleridir. Rakib ve atid, isimleri Kur’an-ı Kerim’de yer almıştır. Rakib’in manası, gözetici: Atid’inki de, hazır olandır. İnsanlardan ve cinlerden doğan her canlıya Rakîb ve Atîd adlarında ki bu iki melek refâkat eder. Birisi hasenatını, diğeri seyyiatını yazar. Hasenatını yazan Rakib seyyiatı yazan da Atid’dir. Tüm amellerin bu görevli melekler tarafından yazıldığına inanmak farzdır. Bunu inkâr eden kâfir olur.
Rakib ve Atid melekleri; tuvalet hâcetini giderirken, cimâ’da bulunurken ve çıplak iken kulun yanında bulunmazlar.
Rakib Atid (Kiramen katibin) meleklerinin görevleri
1) Kulun işlediği ameli yazmak.
2) Onu mukadder olmayan tüm âfetlerden korumak.
Kula mukadder olmayan bela ve musibetleri defetmekle görevli olan meleklerin sayısı, mü’minden mü’mine değişir. Bu sayı kimi mü’minlerde üç yüz altmış kiminde daha az, kiminde de daha fazla olabilir. (El-Fetâvâl-hadîsiyye S.49-53)
3) Öldükten sonra, kıyâmete kadar kabrinin başında bekleyip;
a) Sevâbı o mü’mine yazılmak üzere tesbîh (Subhanallah demek), tehlîl (Lâ ilâhe illallah demek) ve tekbîr (Allahu ekber demek) getirmek.
b) Kâfire ise lanet okumak ile mükelleftirler.
4) Gündüzleri iki, geceleri iki olmak üzere her bir ins ve cin ile dörderli olarak refakat etmek.
Sevâb yazan melek kulun sağında, günah yazan melek ise solunda refakat ederken, sağdaki melek soldaki meleğin aynı zamanda Emîn’i ve Emîr’idir.
Kul sevâb işlediği anda, sağdaki melek hemen kayda geçer. Günah işlediğinde ise, soldaki melek bunu kaydetmek için sağdaki emirden izin ister. O ise hemen kaydetmemesini ve tevbe ve istiğfâr edebilir umuduyla kulu altı saate kadar beklemesini emreder.
Bu süre geçer de kul tevbe etmezse, emîr soldaki meleğe kulun işlediği günahı kaydetmesini söyler.