Çoğunlukla her insanda görülen bir rahatsızlıktır sindirim problemi. Özellikle Ramazan ayında en çok yakındığımız bir problem. Yemek yedikten sonra hazımsızlık, gaz ve karın şişliği. Bu gibi şikâyetlerin giderilmesi için bazı bitkileri kullanmak sindirimimizi kolaylaştıracaktır.
Mesela; siyah çay ve yeşil çayın sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Yemeklerinizden sonra içeceğiniz bir fincan yeşil yada siyah çay, sizin rahatlamanızı sağlayacaktır.
Yine rezene, masum ve becerikli bir sindirim yardımcısıdır. Çocuklarda bile kullanılır. Çocuklarda kullanırken ölçüyü daha az tutmak gerekir. Ayrıca, rezenenin idrar söktürücü ve ödem giderici etkisi sayesinde, karın şişliği ve vücuttaki fazla ödemden kurtulmak da mümkündür.
Bazı meyvelerin de sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Bilindiği gibi yemeğin hemen ardından meyve tüketilmesi önerilmez. Fakat sindirimi kolaylaştırma özelliği olan bazı meyveler yenilebilir. Ananas ve papaya gibi… Bu meyvelerin içeriğinde bazı doğal sindirim enzimleri bulunmaktadır. Yemeğin hemen üzerine birer dilim olarak tüketilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır.
Baharatların da sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Yemeklerimize; kimyon, acı pul biber, kara ve beyaz biber, sumak eklemek sindirimimizi kolaylaştırıp metabolizmamızı hızlandıracaklardır.
MİDE DOSTU/SİNDİRİME YARDIMCI BESİNLER
Pirinç: Rafine edilmemiş pirinçteki lif oranı çok yüksektir. İshal, mide bulantısı ve mide ekşimesi gibi sorunları olan kişilerin pirinç içeren besinler yemesi önerilmektedir.
Ayçiçeği: Ayçiçeği protein, fosfor, potasyum ve omega-6 değerleriyle adından söz ettiren bir bitkidir.
Keten yağı: Keten tohumu ve keten yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü ve tansiyonu düzenler. Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olan keten, besinlerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olur.
Sarımsak: Çin tıbbında sarımsak enfeksiyona bağlı ishal, kronik öksürük, astım, sindirim bozuklukları, cilt kızarıklıkları ve mide şişkinliğine karşı kullanılan bir bitkidir.
Muz: İshal şikâyeti olan kişilerde muz oldukça etkilidir. Ayrıca bağırsaklardaki yararlı bakteriler içinde yardımcı bir besin maddesidir. Düzenli bir şekilde tüketilen muz kanser riskini yarı yarıya azaltmaktadır.
Fesleğen: Enfeksiyonlara karşı oldukça etkili olan fesleğenin yatıştırıcı etkisi de vardır. Soğuk algınlığı, grip, öksürük, ishal, arterit, stres ve besin zehirlenmesi durumlarında fesleğen önerilmektedir.
UNUTMAYIN! Karında gerginliğe, yemek sırasında ve sonrasında rahatsız edici bir tokluk hissine ya da midenin üst bölümünde ağrıya ve yanmaya yol açan hazımsızlık, sigara içenlerde, hamile kadınlarda ve aşırı kilolu kişilerde daha sık görülüyor.
BAL KABAĞI ŞİFA KAYNAĞI
Bal kabağı, alzheimer, erken yaşlanma ve kansere karşı koruyucu olan, vücudun `paslanmasını` önleyen en güçlü antioksidanların birçoğunu içeriyor. Bal kabağının hem göz hem de beyin sağlığı için de mükemmel bir besin olduğunu belirten uzmanlar, bal kabağının kolay sindirilebilme özelliğiyle mide ve bağırsaklar için de birçok faydasının bulunduğunu vurguluyor.
MİDE DOSTU; MUZ VE BROKOLİ
Sebze ve meyvelerin posalarının, zararlı bakterilerin sindirim sistemindeki hücrelerin içine geçişine karşı etkisini araştıran bilim adamları, `plantain` cinsi büyük bir muz ile brokolinin içerdiği liflerin oldukça yararlı olduğunu gözlemledi.
KARACİĞER VE MİDE İÇİN MUTLAKA VİŞNE YİYİN!
Kirazın ekşi kardeşi vişne, yüksek oranda beta-karoten, C, E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içeriyor. Uzmanlar, günde bir bardak vişne suyu içmenin, günlük antioksidan gereksinimini karşıladığını ve vişnenin, mide ve karaciğerin düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olduğunu belirtmektedirler.
SİNDİRİM İÇİN KOLAY METHODLAR;
A. Yemek Süresini Uzatın
Yemek yemeye daha çok vakit ayırın. Ayaküstü değil de sofrada oturarak acele etmeden yiyin. Acele yemek mide çalışmasına zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün. Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar.
B. Tam Doymadan Sofradan Kalkın
Sofradan tıka basa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle… Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.
C. Uyku Yemek Arası En Az 3 Saat Olmalı
Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi taktirde mide gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatmaya özen gösterin.
D. İçeceklerin Çok Sıcak ya da Soğuk Olması
Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.
E. Sigaraya Dikkat
Son olarak sağlık ve sıhhatiniz için sigaradan uzak durun!
Münevver Aktaş | Nisanur Dergisi