Oruç; niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından itibaren, akşam güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve karı/koca ilişkisinde bulunmamaktır.
Orucun Arap dilindeki karşılığı “savm” kelimesi olup, bu kelime “bir şeyden uzak durmak, kişinin kendini tutması ve engellemesi” manalarına gelmektedir.
İslamın beş şartından üçüncüsü Ramazan ayında oruç tutmaktır. Ramazan orucu, Hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. Oruç için Yüce Rabbimiz şöyle buyurmuştur; ”Ey iman edenler, Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Ola ki korunup sakınırsınız.“ (Bakara 183)
Oruç, müslüman, ergin, akıllı ve sağlıklı olan herkese farzdır. Allah Teâlâ, orucu, hikmeti gereği en mükemmel bir şekilde farz kılmıştır. Bunun içindir ki oruçlu kimseye, mutedil olarak orucunu tutmasını, oruçla kendisine zarar vermemesini ve oruca aykırı olan şeyleri de yiyip içmemesini emretmiştir.
Kaç çeşit oruç vardır?
Altı çeşit oruç vardır:
1. Farz olan oruç: Ramazan ayında tutulan oruç, ramazanda tutulmayan oruçları başka günlerde kaza etmek, keffaret oruçları.
2. Vacip olan oruçlar: Adak oruçları gibi.
3. Sünnet olan oruçlar: Muharrem ayının dokuz ve onuncu günleri oruç tutmak gibi.
4. Müstehap olan oruçlar: Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak gibi.
5. Mekruh olan oruçlar: Yalnız Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutmak.
6. Haram olan oruçlar: Ramazan bayramının birinci günü ile Kurban bayramının ilk dört günü oruç tutmak.