Tavuklar takımının karakteristik hayvanıdır ve kümes hayvanlarının en başında gelir. Tavukların etinden ve yumurtasın faydalanırız. Erkeğine horoz, dişisine tavuk, yavrusuna civciv denir. Civcivden büyük, bir yaşından küçük olanları ise piliç adıyla anılır. Kanatları ancak kısa uçuşlara elverişlidir. Ortalama günde bir yumurta verir ve yumurtayla ürer.
Tavuğun erkeği olan horoz, ibiğinin iriliği ve kuyruğunun uzunluğu ile tavuktan ayrılır Birçok cinsi vardır? Türkiye’de Denizli horozu ünlüdür.
İbik, tavukların başının üst ve ortasında kırmızı renkli, etten yapılmış bir parçadır. Tavukların gagasının altında yine kırmızı renkli etten yapılmış iki deri uzantısı vardır.
Tavukların gözlerinde üç göz kapağı vardır. İkisi alt ve üstten, üçüncüsü yandan kapanır. Tavuklar gece iyi göremez.
Tavukların su içerken başlarını kaldırmalarının nedeni, üst gagalarındaki burun delikleridir. Bu delikler kapaksız olduğu için, içerken başını kaldırmazsa su kaçabilir.
Kuşların boyun ve gövdesinin üstü koyu altı açık renk tüylerle örtülüdür. Telek denilen kuyruk ve kanatlardaki uzun tüyler, uçucu kuşlarda dümen ve paraşüt işini görür. Tavuklar ise iyi uçamayan kuşlardan sayılır ve telekleri süs ödevini yapar.
TAVUKLARIN GRUPLARI
Tavuklar yumurta tavukları (Legorn, Minorka, Ham burg tavukları) et tavukları (Nemse, Brahma) et ve yumurta tavukları (Plymouth), süs tavukları diye gruplara ayrılırlar. Türkiyede Denizli, Gerze ve Hacıkadın ırkları diye tanınan tavuklar ünlüdür. Bir de Hint cinsi vardır ki horozları dövüş horozu olarak makbuldür. Az tüylü, mahmuzları kuvvetli ve boylu yapıda olan Hint horozları çok yırtıcıdırlar.
Omurgalı hayvanların kuşlar sınıfından olan tavukgiller takımında ayrıca Hindi, Tavus, Bıldırcın ve Keklik de bulunmaktadır. Bugünün evcil tavukları Hindistan ve Malezya ormanlarında yaşayan yabani ”Kızıl İspenç” tavu ğunun Üretilip evcilleştirilmesinden meydana gelmiştir.