Yunuslar ne yer, yunuslar nasıl ürer, yunus balığı yenirmi ve yunuslar nerede yaşar? İşte yunus balığı hakkında detaylı bilgi.
Yunus, memelilerin balinagiller takımından bir deniz hayvanıdır. Ilık ve sıcak denizlerde yaşar. 12 kadar çeşidi vardır. Boyları 1,5 ila 3 metre arasında değişir. Başında bir parmak büyüklüğünde solunum deliği bulunur. Kuyruğu suda yaşayan bütün memelilerde olduğu gibi, yassıdır. Başta kıta sahanlıklarının görece sığ denizleri olmak üzere, tüm Dünya denizlerinde ve bazı nehirlerde bulunan yunuslar etobur canlılardır ve genellikle balık ve mürekkep balığı ile beslenirler. Sürüler halinde gezer, gemilerle yarışır. Bilginlerin devamlı çalışmaları sonunda yunusların en akıllı hayvanlardan biri olduğu anlaşılmış ve çeşitli ülkelerde yunus sirkleri kurulmuştur. Bu sirklerde yunuslara birçok şeyler öğretilmekte ve hayvanlar öğretilenleri başarı ile yapmaktadır.
Yunusların çiftleşme dönemleri genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Eş yunuslar yüzerken yanyana geliyorlar ve kuyruklarını birbirlerine yaklaştırarak çiftleşiyorlar. Gebelikleri 10-12 ay kadar sürüyor ve genellikle 1 ya da 2 yavru doğuruyorlar. Doğum sırasında önce yavrunun kuyruğu dışarı çıkıyor. Doğan yavrular hemen yüzmeye başlıyor ve annelerini izliyorlar. 19 ay kadar süt emen yavru yunus 15-16 ay sonra da erginleşiyor. Memeler karında, eşey açıklığı bölgesinde yer alıyor. Sütleri yağ, protein ve vitamin bakımından oldukça zengin olduğu için yavrular çok hızlı gelişiyorlar. Yaşam süreleri 30 yıl kadardır. Yunus balığı eti yenilir.