Regaip kandili nedir ve 2024 Regaip kandili ne zaman idrak edilecek? İşte Regaip Kandili anlamı, Regaip kandilinde neler yapılır ve Regaip Kandili ne zaman 2024 hakkında tüm ayrıntılar.
Recep ayının ilk cuma gecesi Regaip Gecesi’dir. İslâm âlemi olarak 11 Ocak 2024 Perşembe gününü 12 Ocak 2024 Cuma’ya bağlayan gece, rahmet, bereket ve mağfiret iklimi mübarek üç ayların başladığının habercisi Regaib Kandilini idrak edeceğiz. Bu gece Allah’ın rahmet ve bağışlamasının bol olduğu, duaların kabul edildiği mübarek gecelerden biridir.
En Güzel Ragaip Kandili Mesajları Sayfası İçin Tıklayın!
Regaip, “regabe” kökünden gelen Arapça bir kelimedir ve ragabe’nin çoğuludur. Manası, her hangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için yüksek çaba sarf etmek demektir. Bu geceye bu ismi, melekler vermiştir. Muhakkak ki, her Cuma gecesi kıymetlidir; ama bu iki gecenin birleşmesiyle bu gecenin kıymeti daha da artıyor. Allah’u Teala, bu gecede müminlere rağbet ediyor. Onlara bol bol ihsanda ve ikramda bulunuyor.
Regaip Kandili Duası Yazılı ve Video İçin Tıklayın!
Regaip Kandili Nasıl İhya edilir?
* Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
* Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
* Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
* Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.
* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
* Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
* Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
* Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
* O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
* Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli;
* Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
* Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
* Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
* Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
* Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı
Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v)’ ın Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Receb ayıdır. Bu Receb ayında oruç tutmanın muazzam, muhteşem sevabları var.
Bir de bu ayda sevablar kulların defterlerinin sevab hanelerine, bol bol dökülmesi dolayısıyla da recebül esabb denmiştir. Yâni, sevabların bol bol, şarı şarıl, gürül gürül döküldüğü ay demektir… Sabbe, Arapçada dökmek demek… Nehrin de böyle dağlardan çağlayarak şaldur şuldur akıp da döküldüğü yere münsab derler; o da aynı kökten… Receb-ül esabb; Allah’ın rahmetinin cûşa gelip, ikram ü ihsanâtının şarıl şarıl, güldür güldür kullara geldiği ay demektir.
Arifler ve din alimleri kitaplarında yazmışlar ki, bu ay ekim, ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tevbe etmek vs. güzel şeyler yapılır. Bir mahsulün ekilmesi gibi ziraat, ekim ayıdır. Şa’ban bakım ayıdır. Ramazan biçim ayıdır, yâni mahsulün alındığı aydır demişler. Demek ki Receb ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan bir mevsimin ilk adımı olmuş oluyor.
Onun için, ‘Receb ayı tevbe ayıdır.’ demişler. Yâni kul ne yapacak?.. ‘Yâ Rabbi! Ben anlayamamışım, hatâ etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet…’ diyerek hatâsını itiraf edip, hatâsından dönerek, Cenâb-ı Hakk’ın yoluna girecek.
2024 Dini Günler ve Resmi Tatil Günleri
2024 Yılı Mübarek Gün ve Geceleri
Üç ayların başlangıcı – 12 Ocak Cuma
Regaip Kandili – 11 Ocak Perşembe
Miraç Kandili – 6 Şubat Salı
Berat Kandili – 24 Şubat Cumartesi
Ramazan Başlangıcı – 11 Mart Pazartesi
Kadir gecesi – 5 Nisan Cuma
Ramazan Bayramı Arifesi – 9 Nisan Salı
Ramazan Bayramı 1. Gün – 10 Nisan Çarşamba
Ramazan Bayramı 2. Gün – 11 Nisan Perşembe
Ramazan Bayramı 3. Gün – 12 Nisan Cuma
Kurban Bayramı Arifesi – 15 Haziran Cumartesi
Kurban Bayramı 1. Gün – 16 Haziran Pazar
Kurban Bayramı 2.Gün – 17 Haziran Pazartesi
Kurban Bayramı 3.Gün – 18 Haziran Salı
Kurban Bayramı 4. Gün – 19 Haziran Çarşamba
Hicri Yılbaşı – 7 Temmuz Pazar
Aşure günü – 16 Temmuz Salı
Mevlid Kandili – 14 Eylül Cumartesi
2024 Yılı Resmi Tatil Günleri
Yılbaşı: 1 Ocak Pazartesi
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan Salı
Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs Çarşamba
Ramazan Bayramı: 9 Nisan Salı Öğleden İtibaren 10-11-12 Nisan
Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs Pazar
Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz Pazartesi
Kurban Bayramı: 15 Haziran Cumartesi Öğleden İtibaren / 16- 17- 18 ve 19 Haziran
Zafer Bayramı: 30 Ağustos Cuma
Cumhuriyet Bayramı: 28-29 Ekim Pazartesi-Salı (1,5 gün)
RECEB AYININ FAZÎLETİ
Peygamber Efendimiz (aleyhissalâtü vesselâm) Şa’bân hilâlini gördüğünde: Allâhü Teâlâ’ya, Receb ve Şa’bân ayını bereketli kılması ve Ramazân’a ulaştırması için duâ ederdi. Peygamberimizin bu duâsı sâlih amellerin işleneceği fazîletli vakitlere ulaşmak için duâ etmenin müstehab olduğuna delildir.
Selef-i sâlihîn (Ashâb-ı Kirâm ve Tâbiîn) efendilerimiz Ramazân orucu tutmak yahut hacdan dönmek gibi sâlih bir amel işledikten sonra ruhlarını teslim etmeyi arzu ederler ve “Kim bu hal ile ölürse günahları bağışlanmış olur.” derlerdi.
Sâlihlerden bir zât Receb ayından önce hastalandı. “Ben Allâhü Teâlâ’ya vefâtımı Receb ayına kadar te’hîr etmesi için duâ ettim. Zîrâ Allâhü Teâlâ’nın bu ayda cehennemden âzâd ettiği kulları olduğunu işittim” dedi. Cenâb-ı Hak onun duâsını kabûl etti ve o zât, Receb ayında vefât eyledi.
Muhakkak Receb ayı hayır ve bereket aylarının anahtarıdır. Ebûbekir Verrâk (rh.) dedi ki: Receb ayı ziraatin ekileceği, Şa’bân ayı sulanacağı, Ramazân-ı şerîf ise ziraatin hasad edileceği aydır. Receb ayı rüzgâr, Şa’bân ayı bulut, Ramazân-ı şerîf ise yağmur gibidir.
Sene ağaç gibidir. Receb ayı yaprak açma zamanı, Şa’bân ayı tomurcuk zamanı, Ramazân-ı şerîf meyve verme zamanıdır. Mü’minler de bu meyveleri toplarlar.
Receb ayının Allâh’ın ayı olması onun şeref ve fazîletini gösterir. Haram aylardandır. Öyleyse onun hakkına riâyet etmeli, onu ibâdetlerle geçirmeli ve günahlardan sakınmalıdır. (Fezâilü’ş-şühûr ve’l-eyyâm, Abdülgânî Nablûsî)
Bu ayda oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Receb ayından bir gün oruç tutan bir sene oruç tutmuş gibi olur. Kim Receb ayından yedi gün oruç tutarsa cehennemin yedi kapısı ona kapanır. Kim bu aydan sekiz gün oruç tutarsa cennetin sekiz kapısı ona açılır. Kim on gün oruç tutarsa Allâhü Teâlâ istediği şeyi muhakkak ona verir…” (Şuabü’l-Îmân, Beyhakî)