Gebelikte cinsel ilişki yasak mı yada gebelikte cinsel ilişki zararlı mı? İşte gebelikte cinsel ilişki ne zaman yasak ve gebelikte cinsel ilişki ne zaman kesilmeli hakkında bilgi.
Vücudun ihtiyaçları arasında cinsellik de gelmektedir. Hamileliğin öğrenilmesinden itibaren cinsel ilişkiye ara vermek gereksiz bir önlemdir. Embriyonun yerleştiği yer ve vajina birbirlerinden farklı organlardır ve birbirlerini etkilemezler. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında bebeğin zarar görebileceği oldukça yanlış bir düşüncedir. Normal hamilelik sürecindeki bir kadının hamileliğinin son ayına dek cinsel yaşamında herhangi bir kısıtlamaya gitmesine gerek yoktur. Ancak son ayda cinsel ilişkinin riskli olmasının sebebi sperm içerisinde bulunan prostaglandin maddesidir. Bu madde uterus kaslarında kasılmaya yol açabildiği için erken doğuma sebep olabilmektedir. Bu nedenle son ayda kontrollü cinsel ilişki önerilmekte ya da herhangi bir risk varsa tamamen yasaklanmaktadır. Hamileliğin başından itibaren erken doğum ya da düşük riski mevcut olan gebeliklerde cinsel ilişki yasaklanmaktadır. Vajinal kanama yaşayan anne adaylarında cinsel ilişki önerilmemektedir. Çoğul gebelik yaşayan gebelerde de 6 aydan itibaren cinsel ilişkiye ara verilmelidir.
Hamilelikte Cinsel ilişki yasağı;
– Düşük tehlikesi varlığı
– Sebebi açıklanamayan vajinal kanama
– Gebelik kesesinin erken açıldığı,suların erken gelmesi durumu
– Plasenta previa
– Erken doğum tehlikesi
– Partnerin cinsel temasla bulaşan hastalık taşıyıcısı olması
– Gebede aktif kondilom- HPV lezyonlarının varlığı
– Çoğul gebeliklerde son 3 ay
– Tekil gebeliklerde son 1 ay
Gebelikte Cinsellik İçin Dikkat!!
– Yasak olduğu durumlarda ilişkiye girmemek gerekir.
– Cinsel ilişki sonrası az da kanama olsa doktorunuzun haberdar edilmesi gerekir.
– Gebelikte cinsel ilişki sayısında kısıtlama yoktur. Fakat aşırıya kaçmamak gerekir. İlişki sırasında karın ve rahim fazla zorlanmamalıdır.
– Kimyasal kayganlaştırıcılar kullanılmamalıdır.
– Meme uçlarının fazla uyarılması oksitosin ismindeki hormonu salgılatıp erken doğuma sebep olabilmektedir.Meme uçlarındaki hassasiyete dikkat etmek gerekir.
– Spermin içindeki prostaglandin ismindeki bir madde rahim ağzını uyarıp rahim kasılmalarına sebep olabilmektedir. İlişkide spermin vagina içine akmasına engel olmak gerekebilir.Prezervatif veya geri çekme metodu kullanılabilir.
– Prezervatif aşırı esanslı olmamalı ve kimyasal maddeler içermemelidir. Normal basit prezervatifler tercih edilmelidir.
– Gebelikte seks için önerilen cinsel pozisyonlarda ilişkiye girmeye özen gösterilmelidir.