Berat Kandili (Beraat Kandili), islam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. 2025 Berat Kandili, 13 Şubat Perşembe akşamını 14 Şubat Cuma gününe bağlayan geceye denk geliyor.
Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara gelir. Berat kandili, Allah’ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir.
En Güzel Berat Kandili Mesajları 2025 Sayfası İçin Tıklayın!
Berat kelimesinin aslı ”Berâettir.” Beraat sözlükte, ”bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak” demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.
Berat Kandili Duası ve Nihat Hatipoğlu Berat Kandili Duası Video İzlemek İçin Tıklayın!
Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ”leyle-i beraa” (Berat Gecesi) olmakla birlikte ”leyle-i mübareke”, ”leyle-i rahmet” ve ”leyle-i sakk” isimleridir.
Berat Kandili namazı nasıl kılınır
Berat Kandili Gecesinde 100 rekat namaz kılınır. Bu namaza (Salâtül-Hayr-Hayır Namazı) denir.
Bu namaza şöyle niyyet edilir:
“Niyyet ettim, Allah rızası için affı ilahiyeye nail olmama ve sâidler defterine kaydolmama vesile olması dileğiyle Berât Gecesi’nde Salâtül-Hayr kılmaya,” der.
Bu namaz da iki rek’atta bir selâm verilerek kılınır. Yani her iki rek’atta bir selâm verilir.
Berât Gecesi’nde kılınacak bu nafile namaz ikişer rek’at ikişer rek’at olarak kılınır.
Her rek’atta 1 kerre Fatiha Sûresi okunup âmin denir. Ve on kere ihlâs Sûresi okunur. Bu şekilde yüz rek’ata tamamlanır.
Berât Gecesi’nde kılınan bu yüz rek’at “hayır namazı’nı kılan bir mümin, şâyet bu sene içinde ölecek olursa; kendisine şehîdlik mertebesi (şehidlik sevabı) verilir.
Berat Kandili Nasıl İhya Edilir ve O Gece Hangi İbadetler yapılır? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın!
NAMAZ BİTİNCE OKUNACAK DUALAR
Namazdan sonra 14 defa veya yüz defa Salavat getirilir. Yani;
Allahümme salli vesellim ve bârik alâ seyyidina muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.”
diyerek Salevât okunur.
Ve sonra 14 kerre veya 100 kerre
“Estağfirullahel-aziyme ue etûbü ileyh.’ diyerek istiğfar getirilir. Ve sonra;
14 kere Fâtiha-ı Şerif
14 kere Âyetel-Kürsî okunur. Ve 14 kere Lekad caeküm okunur
Bismillâhir-Rahmânir-Rahiym.
Le kad caeküm Resulüm min enfüsiküm Azîzün oleyhi mâ anittüm harîsun aleyküm bil mü’minine Raûfür-Rahîym… Fein tevellev fe kul hasbiyallâhü lâ ilahe illâhû, aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül arşil-aziym.’ ve
1 kere Yasin-i Şerif okunur,
14 kere İhlâs-ı Şerif okunur,
14 kere Kul e’ûzü bi’Rabbil-Felak,
14 kere Kul e’ûzü bi’Rabbin-nâs okunur. Ve
‘Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym.’ okunur.
Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir): 14 kere
‘Allâahümme salli alâa seyyidinâa Muhammedin ve alâa âali seyyidinâa Muhammedin salâaten tünciinâa bihâa min cemî’ıl-ehvâali ve’l âafâat. Ve takdıy lenâa bihâa cemî’alhaacâat ve tütahhirunâa bihâa min cemî’ıs-seyyi’âat ve terfeunâa bihâa ındeke a’led-derecâat ve tübelliğunâa bihâa aksa’l gaayâat. Min cemî’ıl-hayrâti fi’l-hayâati ve ba’del-memâat. İnneke alâa külli şey’in kadiyr.’
Mânâsı:
Allâh’ım, Efendimiz Muhammed’e ve ehl-i beytine bizi bütün korku ve âfetlerden kurtaracağın, bütün ihtiyaçlarımızı göndereceğin, bütün günahlarımızdan temizleyeceğin, nezdindeki derecelerin en yücesine yükselteceğin, hayatta ve ölümden sonra bütün hayırların nihâyetine ulaştıracağın şekilde râhmet eyle. Muhakkak sen her şeye kaadirsin.“
Bunlardan sonra duâ yapılır.
Berâat Gecesi, bu gecede hiç olmazsa bir Tesbih Namazı kılınır.