Dünyaya korunmasız gelen bebeklerimiz biz ebeveynlerin en değerli varlıklarıdır. Onları her türlü tehlikeye karşı korumak ise yetişkinlerin sorumluluğudur. Ama ne yazık ki tüm koruma önlemlerini alsak dahi onları kazalara karşı her zaman koruyamayabiliriz. Bu yüzden kazalar olduğunda ne yapmamız gerektiğini bilmek onlara doğru müdahalelerde bulunabilmek çok önemlidir. Kaza anında hem kendimize hem de çocuklarımıza gerektiği durumda doğru müdahale etmek için ilkyardım eğitimi almamız gerektiğini söyleyen AKUT Arama Kurtarma Derneği İlk Yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü Dr. Meriç ŞAHİN, bebeklerimizin başına gelebilecek kazaları ve ilkyardım yöntemlerine dair bilgileri paylaştı.
Bebeklerimizi kazalardan korumak için öncelikle evlerimizi onlara göre düzenlememiz gerektiğini belirten Dr. Meriç ŞAHİN, ülkemizde sıklıkla televizyonların altında kalarak maalesef hayatını kaybeden çocuklarımızın bulunduğunu belirtti ve ilk adım olarak, televizyonlarımızı duvara sabitleyerek önlem almaya başlayabileceğimizi söylüyor. Evde oluşabilecek diğer kazalar ve ilk yardım yöntemlerini ise şöyle sıralıyor:
Çarpmalar: En sık yaşanan kazalardan olan çarpmalar sonucu oluşan travmalar maalesef bebeklerimizin başına oldukça sık gelmektedir. Basit çarpmalarda buz uygulayarak bu bölgenin şişmesini engelleyebilirken; sert çarpmalarda bebeğin hiç bir açık yarası olmasa dahi mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor.
Elektrik Çarpmaları: Hemen hemen evimizin her odasında bulanan elektrik prizlerine bebekler ellerindeki cisimleri sokmayı çok seviyorlar. O yüzden önlem almamız gereken en önemli noktalardan biri. Evimizdeki elektrik prizlerini mutlaka kapatmamız ve kaçak akım rölesi dediğimiz emniyet sigortasını takmamız gerekiyor. Ancak aldığımız önlemlere rağmen bebek akıma kapıldıysa sigortayı kapatarak ya da yalıtkan bir cisimle akımı kesmek gerekir. Elektrik yanıklarında çıkış yarası daha büyük olacağından bu bölgenin üstünü temiz bir bezle kapatarak vakit kaybetmeden bebeği bir sağlık kuruluşuna götürmek gerekiyor.
Yabancı Cisim Tıkanması: Bebeklerimiz her şeyi ağızlarıyla tanımaya çalıştıkları için havayolu tıkanması riskiyle karşı karşıyadırlar. Bu tarz kazalarının yaşanmaması için öncelikle bebeğin yaşından büyük, küçük parçalı oyuncakları onlara vermemek gerekiyor. Fakat böyle bir kaza bebeğinizin başına geldiyse ve havayolu tıkanması kısmi tıkanma şeklindeyse yani bebek öksürüyorsa; kesinlikle sırtına vurulmamalı ve içecek verilmemelidir. Aksi takdirde kısmi tıkanıklık tam tıkanmaya dönüşebilir. Yutulan cisim nedeniyle tam tıkanma olmuşsa; bebek bir kol üzerine ters olarak yatırılır, başparmak ve diğer parmakların yardımıyla bebeğin çenesi kavranarak boynundan tutulur ve yüzüstü pozisyonda öne doğru eğilir, baş gergin ve gövdesinden aşağıda bir pozisyonda tutulur, 5 kez el bileğinin iç kısmı ile bebeğin sırtına kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurulur. Bebek diğer kolun üzerine başı elle kavranarak sırtüstü çevrilir, yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır, çıkmadıysa başı gövdesinden aşağıda olacak sırtüstü şekilde tutulur, 5 kez iki parmakla göğüs kemiğinin alt kısmından karnın üs kısmına baskı uygulanır, Yabancı cisim çıkana kadar devam edilir, gerekirse tıbbi yardım istenir.
Buruna Cisim Kaçması: Çoğu zaman evimizde ortalıkta dolaşan; çocukların oyuncak parçaları, boncuk, toka, bozuk para, dikiş iğnesi ya da toplu iğne gibi yabancı cisimler çocukların burnuna kaçabilme riski taşıyor. Böyle durumlarda buruna kaçan cisimler burnun sağlam tarafı kapatılıp tıkalı taraftan kuvvetlice nefes verilerek çıkartılmaya çalışılır. Bu şekilde çıkmıyorsa çok zorlanmamalıdır. Özellikle yuvarlak cisimler, tutulmaya çalışıldığında daha derine kaçabilir.
Kanamalar: Maalesef evimiz her zaman çocuklarımız için güvenli olmayabiliyor. Bebeğinizi bıraktığınız odaya geri döndüğünüzde onu bıraktığınız gibi bulamayabilir, bir yerlerinin kanadığına bile şahit olabilirsiniz. Çeşitli sebeplerden dolayı çocuğunuzun bir yeri kanıyorsa ilk önce kanayan yaranın içinde cisim olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Yaranın içinde cisim varsa yabancı cisim kesinlikle çıkarılmamalıdır. Cismin çıkarmaya çalışırken kanamanın artmasına ve ya yaranın etrafındaki dokulara daha çok zarar vermesine neden olabiliriz. Cismi çıkarmadan etrafından baskı uygulayarak kanamayı durdurmaya çalışmalıyız. Cisim yoksa yaranın üzerine temiz bir bezle baskı yapılmalıdır. Kanama durmazsa ilk bezi kaldırmadan üzerine tekrar bir bez konarak baskı arttırılır. Kanayan bölge kalp seviyesinden yukarı kaldırılır, gerekirse bir üst ana damar bölgesine baskı yapılır.
Yanıklar: Çocuklarda yanıklar en fazla ,sıcak cisimlerin cilde temasıyla yaşanıyor . O yüzden çocukları evde sıcak cisimlerden uzak tutmak şart. Yanıklar ise şiddetine göre üçe ayrılıyor. Ciltte sadece kızarıklık varsa birinci derece yanık, ciltte içi su dolu kesecikler varsa da ikinci derece yanık olarak sınıflandırılıyor. Üçüncü derece yanıklarda ise damar ve sinirlerde zarar görmüştür ve siyah renkli bir cilt vardır. Hangi tip yanık olursa olsun yanan bölge suyla soğutulmalıdır. Yaranın üstüne kesinlikle yoğurt, diş macunu, salça gibi şeyler sürülmemelidir. Birinci derece yanıklar dışındaki yanıklarda, baş boyun ve cinsel organ bölgesi yanıklarında ve kimyasal madde yanıklarında bebek mutlaka hastaneye götürülmelidir.