Çocuklar her yaşta karın ağrısı şikayeti yaşayabiliyor. Karın ağrıları çoğu zaman kolik ya da kabızlık gibi daha rahatsızlardan kaynaklanırken, bazen ciddi sağlık sorunlarını işaret edebiliyor. Bebekler ve küçük çocuklar yaşadıkları ağrıyı ve bölgesini tarif edemedikleri için anne babaların bu konuda dikkatli ve bilinçli olması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Akman, çocuklarda karın ağrıları hakkında bilinmesi gerekenler ile ilgili bilgi verdi.
Çocuklar büyüdükçe karın ağrısı şikayetleri artıyor
Karın ağrıları çocuklarda sık görülmektedir. Her 4 çocuktan 1’inde ara ara karın ağrısı şikayeti görülürken kız çocuklarında daha fazla yaşanmaktadır. 2 yaş civarındaki çocuklarda %3 oranında görülen karın ağrısı şikayetleri, 5-7 yaş aralığında %5, 8-12 yaş aralığında ise %25’e kadar yükselmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte artış gösteren karın ağrısı şikayetlerinin %1 kadarı cerrahi operasyon gerektirmektedir ancak doğru ve zamanında müdahale hayati önem taşımaktadır.
Anne baba iyi gözlem yapmalı
Çocuklarda en sık görülen karın ağrısı sebebi, “gastroenterit” denilen bakteri veya viral enfeksiyona bağlı ortaya çıkan mide ve bağırsak iltihabıdır. En bilinen belirtisi ishal olan gastroenterit, cerrahi müdahale gerektiren hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Özellikle ishal başlamadan önce, teşhis ve tedavide zorluklar yaşanabilmektedir. Karın ağrısı olan çocukta, gastroenterit mevcut olup ishal başlamamış ya da gastoenteritin bağırsak hareketlerini durdurucu tipi mevcut ortaya çıkabilmektedir. Bu iki durumu ayırt etmek, ancak bir doktor tarafından sağlanabilmektedir. Anne ve babanın, acil cerrahi gerektiren belirtilere çok benzerlik gösteren bu gibi durumlarda, ishalinin varlığıyla birlikte içeriği, kokusu ve rengini dikkatli takip edip, doktora bildirmesi gerekmektedir.
İshal sonrası kabızlık ciddi hastalık işareti olabilir
İshal devam ederken şikayetin aniden değişmesi, bağırsak düğümlenmesi gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Gaz ve dışkılama yapılamaması, karın şişkinliği, kusma gibi belirtiler bağırsak düğümlenmesinin belirtileri olabilmektedir. Bununla birlikte karın ağrısı ile birlikte kusma ya da makatta görülebilecek kanama olduğunda, acilen bir uzmana başvurulmalıdır. Karın ağrısı sebebiyle doktora giden 3 çocuktan birinin kabızlık yaşadığı unutulmamalıdır. Yaşamın erken döneminde yaşanan kabızlık sorunu, cerrahi sebepleri çağrıştırmaktadır.
Ağrılar ile gelen belirtileri göz ardı etmeyin
Karın ağrısının şekli, tipi, süresi nasıl olursa olsun önemsenmemesi, ağır sonuçlar doğurabilmektedir. Anne ve babaya düşen görev bu konuda iyi gözlem yapmaktır. Aşırı yemek, açlık ve stresten de kaynaklanan karın ağrısının birçok farklı nedeni olabilmektedir.
• Rotavirus: Kış aylarında yayın olan bu virüs, cerrahi müdahale gerektiren rahatsızlıkları taklit edebilir. Doktor desteği gerekir.
• Besin zehirlenmesi: Şiddetli kusmalarla birlikte, aşırı ishal varlığı dramatik olsa da, teşhis ve tedavide pediatri doktoru yer alır.
• Kabızlık: Daha çok sol alt karın bölgesinde ağrı yapar. Ağrının yer değiştirmesi anne baba için uyarıcı belirti olmalıdır.
• İdrar yolu enfeksiyonu: Sünnet olmamış erkeklerin yanısıra kızlarda da idrar yapma ile birlikte şiddetli ağrı olur. Apandisit gibi bazı cerrahi hastalıklarda, hastalığın yeri mesaneye yakın ise, bu acil cerrahi hastalık, basit mesane iltihabını andırabilir.
• Apandisit: Yumurtalıkların karın içinde olması sebebiyle, kızlarda karın ağrılarına daha hızlı müdahale edilmelidir. Patlayan apandisit, ileride bebek sahibi olmaları zorlaştırabilir.
• Bağırsak düğümlenmesi: Şikayetlerin ve hastalığın başlama saati neredeyse kesindir. Keyifli bir şekilde uyuyan bebeğin aniden uyanıp, ağlaması, arada uykuya dalabilmesi, tekrar ağrının başması belirgin özelliklerindendir. Teşhis ve tedavinin gecikmesi, ağır sonuçlar doğurur.
Boğaz ağrısı ile birlikte görülen karın ağrısı, özellikle ateşli dönemlerde can sıkıcı olabilir. Ateşin düşmesi ile birlikte, ağrının da hafiflemesi gerekir. Giderek artmakta ise, sebebi araştırılmalıdır.
Karın ağrısı ve şişliğine dikkat!
Kalınbağırsağın bir kısmının karın zarı üzerinde dönmesi ya da kıvrılmasıyla ortaya çıkan volvulus hastalığı gelip geçici ağrılarla başlayabilir. Genel durum bozukluğu ve karın şişkinliği görülür. Kalın bağırsaklarda hareket bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan tıkanıklıklar, boğulmuş fıtık, yumurtalık dönmesi de denilen over torsiyonu ve testis torsiyonu acil cerrahi gerektiren hastalıklar arasındadır.