Ernest Henry Shackleton kimdir? Ernest Henry Shackleton hayatı, biyografisi, gezileri, keşifleri hakkında bilgi.
Ernest Henry Shackleton; (1874 – 1922)
Tanınmış İngiliz kutup kâşiflerinden biridir. İrlanda”nın Kilkee şehrinde doğdu, öğrenimini Londra”da Dulwich Koleji”nde yaptı.İngiliz donanmasında görev alarak, Scott”un başkanlığındaki Kutup keşif heyetinde ikinci kaptan olarak bulundu. 1906″da İngiliz Parlâmento seçimlerine katıldıysa da kazanamadı. Daha sonraki yılları Güney Kutbu”na yapılan keşif yolculuklarıyla geçti. Bu arada, birçok önemi, keşiflerde bulundu.
Shackleton 1909″da, üç arkadaşıyla birlikte, Güney Kutbu”nda 88. enlem dairesine kadar gidebildi. Güney Kutup noktasına 150 km.”lik bir uzaklık kalmıştı. Bu yolculuk Güney Kutbu”nun keşfi için çok önemli bilgilerin elde edilmesini sağladı. Shackleton bu yolculukta başından geçenleri «The Heart Of The Antarctic» (Antarktik”in Kalbi) adındaki eserinde anlatmıştır.
Shackleton, 1914″te yeniden Güney Kutbu” na gitmek üzere bir heyetle yola çıktıysa da, daha başlangıçta çeşitli talihsizliklerle karşılaştı. Bindiği gemi bir buz dağına çarpıp parçalanınca heyet, buzlar arasında geçen binbir maceradan sonra ancak 1917″de İngiltere”ye dönebildi. Shackleton, 192l”de son Kutup yolculuğuna çıktı, yarı yolda bir kalp krizi sonunda öldü.
SHACKIETON”UN GÜNEY KUTBU MACERASI
Keşif heyetinin bulunduğu gemi 10 ay akıntılarda sürüklendi, gemi buzlara çarpıp parçalanınca heyet 5 ay da buzların üzerinde yaşadı.
SHACKLETON”la arkadaşlarının 2 yıl süren 1914-1916 Güney Kutbu maceraları Kutup kâşifleri tarihinde çok önemli bir yer alır. Çünkü Shackleton bu yolculuğunda çok tehlikeli durumlara düşmüş, defalarca ölümle karşılaşmış, gene de, yılmadan, amacına ulaşabilmek için çalışmıştır.
Shackleton”un başkanlığındaki keşif kafilesi 1914 martında yola çıkmıştı. İngiliz hükümeti tarafından düzenlenen bu keşif seferi Güney Kutbu bölgesini baştan başa aşmak, böylece bütün o bölgede geniş bir inceleme yapmak amacını güdüyordu. Öte yandan, Shackleton da, ondan önceki keşiflerinde vardığı sonuçları daha derinlemesine incelemek istiyordu. 1908-1909 yıllarında, Scott heyetiyle yaptığı araştırmalarda, Güney Kutup bölgesinin büyük çapta bir Grönland olduğunu, yani üstü buzla kaplı büyük bir iç yayladan ibaret bulunduğunu, bu yaylanın deniz yüzeyinden 3-3,5 km. yüksekliğe kadar çıktığını görmüştü. Bu seferki araştırmalarında, yaylanın daha yüksek tepeleri olup olmadığını öğrenmek istiyordu
Yalnız, Shackleton”un Antarktika”yı baştan başa keşfetmek üzere çıktığı bu sefer, tam amacına ulaşamadan yarım kaldı. Shackleton”un plânlarına göre, heyet, Weddell Denizi”nde üs kuracak, sonra tam Kutup noktasına varıp, o yoldan, McMurdo bölgesine geçilecekti. Böylece, Antarktika Kıtası baştan başa aşılmış olacaktı.
Suların Akıntısında On Ay
Yalnız, heyetin bulunduğu «Endurance» (Direnç) gemisi Caird kıyıları açıklarında suların akıntısına kapıldı, tam 10 ay sürüklenip gitti…
Bu 10 ay içinde Shackletonla arkadaşları, buzlu sular içinde, akıntılarla savaştılar. Ne yapsalar gemiyi suların sürüklemesinden kurtaramıyorlar, tekneye bir türlü istedikleri rotayı veremiyorlardı.
Günler hafta, haftalar ay oluyor, gemi suların akıntısından kurtulamıyor-du. Kafilenin yanındaki yiyecekler tükenmek üzereydi.
En sonunda, gemi bir buzdağına çarparak parçalandı… Şimdi, Shackleton” la arkadaşları buz parçalarının üzerinde sürüklenip gidiyorlardı. Yalnız, tesadüf yardım etmiş, hepaen hemen hepsi birbirine yakın buz parçaları üzerine düşmüşlerdi. Ayrı düşenler de ötekilerle birleştiler. Böylece, büyük bir yüzer buz adası üzerinde, g£ne akıntılar nereye götürürse oraya doğru sürüklenmeye başladılar. Gemiden kurtarabildiklerini yanlarına almışlardı. Buzdan ada üzerinde kendilerine, geminin parçalanan kalaslarından, tahtalarından bir kulübe kurmuşlardı, bunun içinde yatıp kalkıyorlardı.
Beş ay da böyle geçti. En sonunda, gene gemi enkazından yaptıkları teknelerle, sallarla Güney Shetland Adaları”ndan Elephant (Fil) Adası”na çıktılar. Shackleton, orada bir balina av kayığı buldu, yanma arkadaşlarından beş kişi daha alarak 800 millik bir mesafeyi bu kayıkla aştı, Güney Georgia” ya vardı. Sonra, oradan yardımcılar sağladı, bunlarla Fil Adası”na gidip gelerek, dört seferde, heyetinin geri kalanlarını kurtardı.