Rusya”nın büyük bir dünya devleti olmsında büyük katkı sahibi olan Alman kökenli olmasına rağmen kendisini Ruslar”a adamış II. Katerina ya da Büyük Katerina hayatı hakkında bilgi.
II. KATERİNA, Rusça Yekaterina Alekseyevna. Rus çariçesi (Polonya / Stettin 1729 – Petersburg 1796). Hükümdarlık dönemi: 1762-1796.
Bir Prusya prensesidir. 1744″te Çariçe Yelizavetta”nın yeğeni ve mirasçısı Büyük Dük Petro ile nişanlanmak için Rusya”ya geldi. 9 Temmuz 1744″te Moskova”daki Ortodoks Kilisesi”ne kabul edildi, Katerina (Yekaterina) Alekseyevna adını aldı. 21 Ağustos 1745″te St.Petersburg”da büyük dük ile evlendi. Katerina evlilik yaşamında mutlu değildi. Hem fizik hem de zeka yönünden yeterli olmayan kocasından hoşlanmıyordu. 17 yıl boyunca kendisini geliştirmeye çalıştı ve Çariçe Yelizavetta ile iyi geçinmeye özen gösterdi. 9 yıl boyunca çocuğu olmadı. 1754″te geleceğin çarı Paul”u doğurdu. En güvendiği bakanlarının ve vekillerinin birçoğunun, çariçe olmadan önce ya da sonra aynı zamanda sevgilileri de oldukları söyleniyordu.
Çariçe Yelizavetta 5 Ocak 1762″de öldü. Büyük Dük Petro, III. Petro adıyla çar oldu. Petro çar olduktan sonra akli dengesi yerinde olmadığı görüldü. Haziran ayında Petro, Katerina”yı Petaerhofta bırakarak St. Petersburg”dan 25 km uzakta Oranienbaum”a yerleşti. Katerina”nın sevgilisi Grigori Grigoriyeviç Orlov ve kardeşi Aleksey, muhafız güçleriyle 9 Temmuz”da gerçekleştirilen bir darbeyle Katerina, Petro”nun yerini aldı.
Bir bildiri yayınlayarak Ortodoksluğu savunmak ve Rusya”yı korumak için başa geçtiğini bildirdi. Ropsha”ya gönderilen Petro, 17 Temmuz”da kuşkulu bir biçimde öldü. 1764″te yerine hapisteki Çar IV. İvan”ı geçirmek isteyen bir darbeyi etkisiz bıraktı. Büyük Katerina Rusya”yı 34 yıl yönetti. Alman olarak doğmasına karşın kendini Rus halkının bütünüyle özdeş tuttu. Büyük Petro” nun gerçek anlamda izleyicisiydi.
Özel yaşamı her zaman büyük ilgi ve merak uyandırdı, sevgilileri ve onlarla ilişkileri hakkında birçok dedikodu üretildi. İzlediği politikada sevgililerini birer araç olarak kullandı. Politika ve aydınlarla yakından ilgilendi. Voltaire, d”Alembert ve F. M. Grimm ile mektuplaştı. Aynı zamanda, sürekli olmamakla birlikte Büyük Frederick ve Kutsal Roma-Germen İmparatoru II. Joseph ile de mektuplaştı. Fransız ve Alman toplumlarına benzer bir duruma getirmeyi amaçladı. Eğitime büyük önem verdi. 1764″te Rusya”da ilk kez kızlar için kapalı enstitüler kurdu.