Servet-i Fünun edebiyatçılarından olan Ahmet Hikmet Müftüoğlu hayatı ve eserleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı yazımız.
Servet-i Fünun edebiyatının son dönemlerinde yetişmiş bir hikaye, roman yazarımızdır. 1870″te İstanbul”da doğdu. Öğrenimini Galatasaray Lisesi”nde yaptıktan sonra hariciye hizmetine girdi. Bir süre sonra hariciyeden ayrılıp önce Galatasaray Lisesi”nde, sonra İstanbul Üniversitesi”nde Türk ve Batı edebiyatı dersleri okuttu. Yeniden hariciyeye geçip Budapeşte başkonsolosu oldu.
Çeşitli dış görevlerle önemli Avrupa merkezlerinde dolaştı. Dışişleri Bakanlığı müsteşarı iken 1927″de istanbul”da öldü. Ahmet Hikmet”in eserlerinde en göze çarpan özellik konuların, temaların hemen bütünüyle ulusal sorunlara, ülküye yönelik bulunmasıdır. Bundan dolayı kendisi «Türkçüler» arasında anılır.
Ahmet Hikmet Müftüoğlu sayıca az eser vermiş yazarlarımızdandır. Dergilerde kalmış makaleleri, sohbetleri dışında, yayınlanmış kitapları şunlardır: Hâristan ve Gülistan (hikâyeler); Çağlayanlar (hikâyeler, anılar); Gönül Hanım (roman).