Frederic joliot curie kimdir ve Frederic joliot curie nereli? Frederic joliot curie hayatı bu sayfada derledik. İşte frederic joliot curie biography ( frederic joliot curie wikipedia) yani yaşamı hakkında tüm ayrıntılar.
Frédéric Joliot-Curie (19 Mart 1900 Paris – 14 Ağustos 1958 Paris), tanınmış bir Fransız fizik bilginidir. Asıl soyadı Joliot iken, 1926’da ünlü fizik bilginleri Curie’lerin büyük kızı İrene Curie’yle evlendikten sonra Joliot – Curie soyadını aldı. Karısı ile birlikte 1935’te Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Joliot’lar, suni usullerle yeni radyoaktif elemanlar elde etmişlerdir.
Frederic Joliot-Curie, Paris’te doğdu. Önce mühendislik öğrenimi yaptı, sonra kimyaya merak sardı. 1925’te Paris’te Radyum Enstitüsüne girdi, daha sonra aynı enstitüye profesör oldu. Suni radyoaktif eleman yapmanın yolunu ararken üç çeşit suni radyoaktivite yüklü eleman buldu. Bunlar fosfor, nitrojen ve alüminyum izotoplarıydı.
Bu yeni elemanlara «radyonitrojen», «radyofosfor», «radyoalüminyum» adları verildi. Frederic Joliot-Curie’den sonra daha birçok bilginler de elemanlara suni yollarla radyoaktivite yüklemeyi sağladılar. Frederic Joliot-Curie 1944’te Fransız Bilim Araştırmaları Merkezi’ne müdür olarak tayin edildi. 1946’da da Atom Enerjisi Araştırma Komisyonu’na üye seçildi.
İşgalin bitmesinden sonra, Fransa Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi’nde yönetici olarak görev almıştır ve Fransa’nın ilk Atom Enerjisi için yüksek komiseri olmuştur. 1948’de Fransa Atom Reaktörünün yapımında bulunmuştur. Yürekten bir komünist olarak, 1950 yılında politik nedenlerden dolayı görevden alınmıştır. Joliot-Curie ayrıca Russell-Einstein Manifestosu’nu 1955 yılında imzalayan 11 kişiden biridir. Fransa kolejindeki profesörlüğü devam ettiği halde, 1956 yılında eşinin ölmesiyle eşinin yürüttüğü Sorbonne’daki Nükleer Fizik başkanlığı görevine başlamıştır.
Frédéric Joliot Fransız Bilimler Akademisi ve Tıp Akademisi üyesiydi, ayrıca Légion d’honneur madalyası sahibidir. 1951 yılında Dünya Barış Konseyi başkanlığı çalışmaları nedeniyle Lenin Barış Ödülü almıştır. Son yıllarını Orsay’da bir Nükleer Fizik merkezi yaratmaya adamıştır.
Aydaki Joliot kraterine ölümünden sonra onun ismi verilmiştir.