Her kadının doğal bir süreç olarak yaşadığı menopoz erken geldiğinde kadınlar zor bir döneme giriyor. Bu dönem dikkatli takip edilmediğinde ise önemli sağlık sorunları baş gösterebiliyor. Dünya Menopoz Günü dolayısıyla Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Nuri Ceydeli, erken menopoz tedavisindeki gelişmeleri paylaşıyor. Ceydeli, “Ülkemizde kadınlar ortalama 47, Avrupa’da ise 51 yaşında menopoza giriyor. Yumurtalık rezervinin sona ermesiyle ortaya çıkan menopozun, 40 yaşından önce olması erken menopoza girildiğini gösteriyor” diyor.
Dünyada her 100 kadından 3’ü erken menopoza giriyor. Erken menopoz rahim kanseri gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarabiliyor. 18 Ekim Dünya Menopoz Günü’nde zamanından önce menopoza girmenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Nuri Ceydeli, “Kadının yaşamında bir dönüm noktası olan menopoza hazırlıklı olmak ve yaratacağı zorlu etkileri önlemler alarak azaltmak gerekir” diyor. Ceydeli, erken menopozun 15-29 yaşlarındaki 1000 kadından birinde, 30-39 yaşlarındaki 100 kadından birinde görüldüğünü söylüyor.
Genetik Yapı ve Yaşam Tarzı Menopoz Yaşını Etkiliyor
Psikolojik değişiklikler, uykusuzluk, ani terlemeler, odaklanamama ya da agresif tavırlar erken menopozun en dikkat çekici belirtileri oluyor. İyi bir analizle kolayca anlaşılabilen erken menopozu etkileyen faktörler arasında ailedeki anne ya da ablanın menopoza girdikleri yaşın önem taşıdığını belirten Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Erken menopozda genetik yapı daha etkili olsa da beslenme, yaşam şekli ya da stres gibi faktörler de menopoza girme yaşını etkiliyor. Araştırmalar; erken menopoza girme sebebinin yüzde 60’ının genetik olduğuna işaret etse de yaşam tarzı, beslenme ve stres gibi faktörler de erken menopozda son derece etkili oluyor. Erken menopozu etkileyen bir diğer faktör ise coğrafya olabiliyor. Uzakdoğulu kadınların daha geç yaşlarda veya biraz daha az semptomlarla menopoza giriyor. Bunun nedeni beslenme tarzlarına (soya proteini tüketimi çok fazla), refah düzeyi ve stresin az olmasıdır” diyor.
Menopoz Check-Up ile Birçok Hastalığın Erken Teşhisi Mümkün
Ailesinde erken menopoz yaşayan herkesin gerekli tıbbi kontrolleri aksattırmadan yaptırmasını öneren Op. Dr. Nuri Ceydeli, erken menopoz belirtilerinden biri olan adet düzensizliklerinde de uzmana danışılması gerektiğine dikkat çekiyor. Ceydeli, “Adet düzensizliği gibi bir durumda altta yatan nedenlerin bazı tetkikler aracılığıyla sorgulanması gerekir. Genetik ve diğer faktörler dışında hastaya tıbbi gereklilikten dolayı yapılan bazı cerrahi operasyonlar, kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri de erken menopoza neden olabilir” diyor. Menopoz Check-up uygulamasının menopoza girmiş ve girecek olan kadınlara gerçekleştirilebildiğini ifade eden Ceydeli, Menopoz Check-up ile kadınların bu süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirmesinin, jinekolojik hastalıkların erken tanısı ve tedavisinin, meme sağlığının korunmasının, kemik erimesinin, ateş basması, sinirlilik ve uykusuzluk gibi genel sağlık sorunlarının giderilmesinin amaçlandığını belirtiyor.