Uzmanlar kurban bayramıyla birlikte hızlı et tüketiminden kaynaklanabilecek kolesterol yükselmesine karşı vatandaşları uyarırken, kolesterolün çok fazla bilinmeyen bir etkisine daha dikkat çekiyor. Kolesterolün neden olduğu ksantelazmaların göz çevresi estetiğini etkilediğini söyleyen Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, genellikle kolesterol yükselmesiyle birlikte göz çevresinde, göz kapağında ve göz kapağının iç kısmında beyaz kabarcıklar şeklinde ortaya çıktığını belirtiyor. Ksantelazmanın kadınlarda daha sık ve 40 50 yaş civarı artan oranda görüldüğünü vurgulayan Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, ksantelazma oluşmaması için kolesterol yönünden dikkatli beslenmek gerektiğini belirtirken, göz ve göz çevresinde ksantelazması olan kişilerin de vakit kaybetmeden mutlaka kolesterol ölçümü yaptırması gerektiğini belirtiyor.
Genellikle kolesterolü yüksek kişilerin göz ve göz kapaklarında büyüklü küçüklü kabarcıklar halinde beliren ksantelazmalar, cilt altı yağ birikimi olarak ortaya çıkabiliyor. Ksantelazmaların göz kapağında nokta şeklindeki bir beyazlıkla kendini belli ettiğini söyleyen Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, ksantelazmanın üst göz kapağının iç kısmında görülebildiği gibi alt göz kapağı ve burun kenarlarında da çıkabileceğini belirtiyor. Ksantelazmanın görmeyi etkilemeyen estetik bir sorun olduğunu söyleyen Op. Dr. Solmaz “Ancak, estetik bir sorun deyip geçememek lazım. Göz kapakları önemli bir yerde olduğu için göz kapaklarındaki bu tür renk değişimleri ve birikimler pek çok kişinin sosyal hayatta problem yaşamasına neden olabilir ve psikolojisini olumsuz etkileyebilir” diyor.
Göz estetiğinin yanı sıra kalp ve damar sağlığı için de bir uyarı olabilir!
Alzheimer’dan Parkinson’a, Kanserden Diyabete kadar birçok hastalığın göz muayenesiyle teşhis edilebildiğine dikkat çeken Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, göz çevresindeki deri altında yağ birikimi olarak ortaya çıkan ksantelazmaların vücuttaki yağ birikimine de işaret ettiği için kalp ve damar sağlığı (atherosklerosis) açısından bir belirti olabileceğini söylüyor. Op. Dr. Solmaz hastaların bu nedenle ertelemeden gerekli kontrollerini yaptırması gerektiğinin altını çiziyor.
Ksantelazma tedavisinde sterilizasyon şart!
Ksantelazmaların ameliyathane ortamında alınması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Solmaz “Müdahale hangi yöntemle yapılırsa yapılsın mutlaka cilde kesi yapılması gerekir. Özellikle büyük ksantelazmalarda göz kapağının düzgün bir şekilde yeniden yapılması ve tamir edilmesi oldukça önemlidir aksi takdirde göz kapağında şekil bozukluğu oluşabilir. Bu nedenle de operasyonun steril bir ortamda oküloplastik cerrahi uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gerekir” diyor.
Tekrarlamaması için beslenmeye ve kiloya dikkat!
Ksantelazma tedavisindeki en önemli sorunlardan birinin operasyon sonrası vücudun yine aynı yerde ksantelazma üretmesi olduğunu söyleyen Op. Dr. Solmaz, bu nedenle tedaviye başlamadan önce gerekli kontrollerin yapılarak kolesterol seviyesinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Op. Dr. Solmaz operasyon sonrası koruma yöntemi olarak “Hastalar öncelikli olarak kolesterol yüksekliğine neden olabilecek kötü beslenme ve kilo alımı gibi riskli davranışlardan kaçınarak diyetlerine dikkat etmeliler” diyor.
Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında: 1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle 365 gün, 24 saat göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor. Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, yurt içi ve yurt dışında toplam 23 merkezinde ilkeli sağlık hizmeti veriyor. Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan 200 kişilik deneyimli medikal kadrosu, 2000’e yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı birkaç merkezi arasında yerini almayı başardı. Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Gaziantep, Bursa ve Erzincan olmak üzere 9 ayrı ilde 17 şube ve yurt dışında Hollanda, Almanya, İngiltere, Gürcistan ve Belçika’da bulunan 6 ayrı noktada hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, Türkiye’nin Avrupa’daki ilk ve en büyük yatırımını Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirdi. Yatırımlarına aynı hızla devam edecek olup İzmir, Konya ve Gaziantep’te açacağı yeni hastaneleriyle geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen grup, Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü üstlenerek dünyanın 107 ülkesinden yılda yaklaşık 40 bin hastaya da hizmet veriyor.