TATLI TARİFLERİ… Bugün hangi yemeği yapsam yada bugün hangi yemeği pişirsem (hangi tatlı’yı yapsam) diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Farklı tatlılar mı denemek istiyorsunuz? Kolay bulunan malzemelerle ve kısa sürede hazırlayabileceğiniz resimli pratik tatlı tariflerli ile yaratıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Sütlü ve şerbetli tatlılar, çikolatalı ve meyveli tatlı tarifleri bu sayfada.
Tulumba Tatlısı Ölçüleri:
Su: 400 g
Un: 250 g
Tereyağı veya margarin 100 g
İrmik (incesi) 50 g
Buğday nişastası veya pirinç unu: 50 g
Tuz: 1/2 çay kaşığı
Şeker : 2 çay kaşığı
Yumurta: 5 adet
Kızartma yağı Şurup için:
Şeker: 750 g
Su: 600g
Limon suyu:1 yemek kaşığı
Yapılışı:
1. Önce şurup hazırlanır. Şeker su ile ocağa konur kaynayınca ve tamamen eriyince içine limon suyu ilâve edilir. Kıvamına bakılır. Ocaktan alınıp soğutulur.
2. Su, tereyağı veya margarin, tuz, şeker uygun bir tencerede ocağa konur. Kaynaymca, elenmiş un, irmik ve pirinç unu hep birden içine atılır ve tahta ıspatula ile hızla karıştırılarak hamur hâline getirilir 6-7 dakika kadar devamlı karıştırılarak pişirilir.
3. Ateşten alınır, el dayanacak kadar soğuyunca yumurtalar birer birer kırılıp el yardımı ile hızla yoğrulur. Hazırlanan şuruptan bir yemek kaşığı ilâve edilip tekrar yoğrulur. Soğutulur.
4. Kızartma yağı çapı genişçe bir tava veya uygun bir kaba 3-4 parmak derinliğinde konur.
Hazırlanan hamur tulumba tatlısı kalıbına veya ona benzer çok tırtıllı duy takılmış krema torbasına doldurulur. 3-5 cm (arzuya göre) uzunluğunda sıkılıp yağlanmış bıçakla kesilerek soğuk yağın içine fazla üst üste olmayacak, seyrek kalacak şekilde sıkılır.
5. Önce orta ısıda, tava hafif sarsılarak, hamurlar üste çıkınca ve tabanında ısı çok az azaltılarak ve devamlı zarar vermeyecek şekilde karıştırılarak istenilen koyuluğa gelinceye kadar kızartılır.
6. Önce bir kaba, oradan da hemen soğuk şuruba çıkarılır. 5-6 dakika şurupta bekler. Şurubunu çekince servis tabağına alınır.
Not:
1. Yağı tekrar kullanmak, tatlıya devam etmek gerekirse, yağın mutlaka soğutulması gerekir. Sıcak yağa sıkılırsa, dışı hemen pişer, kabarmaz içi hamur kalır.
2. irmik ve nişasta hamura sertlik kazandırmak için kullanılır. Hanım göbeği tatlısına göre daha sert bir tatlıdır.
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki; “Yemeğin bereketi, hem yemekten önce, hem de yemekten sonra el ve ağzı yıkamaktadır”