A harfiyle başlayan hayvanların isimleri yani baş harfi A ile başlayan hayvan isimleri hangileridir? İşte baş harfi A olan hayvan türleri nelerdir hakkında bilgi.
A harfi ile başlayan hayvan adı, resmi ve o hayvan hakkında bilgi
– Ayı
– Angut
– Amip
– Akbaba
– Aslan
– Angus
– Antilop
– Atmaca
– Aygır
– Arı
– Akrep
– Ahtapot
– Anakonda yılanı
– At
– Ada Tavşanı
– Addaks
– Ağustos Böceği
– Agama
– Aguti
– Akciğerli Barramunda
– Akgergedan
– Akumba
– Alageyik
– Alligator
– Alp Semenderi
– Alpaka
– Amerika Bizonu
– Amerikan Tapiri
– Ankara Keçisi
– Anofel
– Apatosaurus
– Arap tavşanı
– Armadillo
– Armadillo Kertenkelesi
– At Sineği
– Ateş Böceği
– Ay Maymunu
– Ada Doğanı
– Ağaççıl Tarlakuşu
– Ağaçkakan
– Akleylek
– Al Kuşaklı Ördek
– Alaycı kuş
– Albatros
– Apteriks
– Arap bülbülü
– Ardıç kuşu
– Arı kuşu
– Aynak kuşu
– Alabalık
– Arapayma Balığı
– Aslan balığı
– Ay Balığı
Ayı: Ayı; memelilerin etçiller takımından tabanlarına basarak yürüyenler grupuna dahil bir hayvandır. Gayet iri ve hantal görünüşlü vücudu kalın tüylerle kaplıdır. Boynu kısa, kafası yuvarlak, ağzı uzun, gözleri ufaktır. Bacakları kalın ve kuvvetlidir, yürürken tabanı üzerine basar. Ayağının altı çıplaktır. Her ayağında beşer parmak vardır. Vücudunun bir yanındaki iki ayağını birden kaldırarak yürür. İsterse çok hızlı koşar.
Ayılar kışın iki aydan altı aya kadar inlerine çekilir, kış uykusuna yatarlar. Hattâ bütün yıl bol besin bulabildikleri sıcak iklimlerde de kışı İnlerinde geçirirler. Yalnız hayvanat bahçelerindeki ayılar kış uykusuna yatmazlar. Soğuklar yaklaştığı zaman ayı kışı geçirmek üzere kendine tenha bir köşe, rahat bir yer arar. Bazan bîr ağaç kovuğuna girer veya kendisi toprağın içinde bir oyuk açar. Çukuruna girdikten sonra da vücudunu yaprak, ot ve tozla örter, yalnız nefes almak için küçük bir delik bırakır, kışlama zamanında ayı tamamiyle uyku haMnde değildir; yalnız, yemez, içmez, uyuşuk bir şekilde kalır.
Yavrular kışın ana ayı kışlama halindeyken dünyaya gelir. Ayı çok kere İki, bazan da üç vavru doğurur. Bunlar analarının büyüklüğü yanında çok küçük kalır, üstelik vücutları tüysüzdür.
Ayı her ne kadar etçil (et yiyen) hayvanlardan sayılırsa da meyva, kök, ot, bu arada kurtçuk, böcek, kurbağa, yılan, balık, kuş gibi şeyleri, genel olarak, taze olmak şartiyle, eline ne geçerse yer. Hattâ pençeleriyle otları yolarak toprakları eşeler, karınca yuvalarını bozarak karınca yer. Ayılar karınca yemesini, onlardan çıkan bîr asitten dolayı çok severler. Kovuklardaki balları yemekten de çok hoşlanırlar. Leşe el sürmezler.
Ayı kendi halinde çekingen bir hayvandır. Çoklukla soğuk memleketlerdeki dağlarda, ormanlarda yaşar. Beyaz ayı ve Amerika’daki Kayalık Dakar’da yaşıyan bir cins ayı istisna edilirse, ayılar çoklukla insana saldırmazlar. Ayı daha çok postu, yağı için avlanır. Bazı memleketlerde eti de yenirse de pek makbul sayılmaz.
Ayı kendi halinde, temkinli bir hayvan olmasına rağmen ayı avı en tehlikeli avlardandır. Ayı yaralanır da ölmezse hızla koşar, avcıya yaklaşır, arka ayaklarının üzerine kalkıp ön ayaklariyle saldırır, bir tokatta avcıyı perişan edebilir. Birçok memleketlerde ayıları yavru iken yakalayıp ona türlü marifetler öğretirler.
Aslan: Memelilerin etoburlar familyasından yırtıcı bir hayvandır. Eskiden bütün Afrika’da, Güney ve Batı Asya’da, Güney Avrupa’da yaşardı. Bulunan taşıllara (fosillere) göre aslanın Orta Avrupa’da da yaşadığı anlaşılmıştır. Fakat ateşli silâhların çıkmasından sonra her vahşi hayvan gibi aslanın da yaşadığı yerler çok azalmıştır. Meselâ Filistin’de, Mısır’da hemen hemen hiç kalmamış gibidir. Aslan bugün ancak Orta Afrika’da, Orta ve Batı Hindistan’da yaşar.
Aslanın vücudu, diğer kedi cinslerine göre daha kalın ve kısadır. Postu sarıya çalan külrengindedir, erkeğinin boynunda «yele» adı verilen uzun tüyler vardır. Gözleri yüzünün büyüklüğü yanında küçük kalır. Kuyruğunun ucundaki püskülün içinde bir tırnak vardır, bu tırnak sonradan düşer.
Aslanın ağırlığı 250 kilo kadardır. Başından kuyruk ucuna kadar uzunluğu da 2,50 metreyi bulur. Yerden yüksekliği de bir metre kadardır. Çok çevik olduğu için dört metre yüksekliğe kadar sıçrayabilirse de ağaçlara tırmanamaz. Daha çok çöllerde ve bozkırlarda çalılıklar arasında yaşar. Geceleyin avlanmaya çıkar, su içmeye gelen hayvanlara saldırır. Boğa, manda gibi büyük hayvanları kuvvetli pençeleriyle kolayca parçalar, dişlerine takarak taşıyabilir. Genel olarak ava yalnız çıkarsa da birkaç aslanın beraberce av aradığı da görülmüştür. Çok tedbirli olduğundan insana pek sokulmaz. Fakat bir kere insan etini tadarsa insan avlamak için fırsat kollar. Yerli köylerinin etrafına sokularak, pusuya yatar.
Çiftleşme zamanı gelince sekiz on kadar aslan bir dişinin peşinden giderler. Erkek aslanlar arasında kanlı dövüşler bile olur. Dişi aslan erkeğini seçince öteki erkekler oradan uzaklaşırlar.
Dişi aslan çiftleşmeden dört ay kadar sonra 3-4 yavru dünyaya getirir. Erkek ve dişi yavrular önceleri birbirlerine benzerler. İkinci yılın sonlarına doğru erkek aslanların yeleleri çıkmaya başlar. Yavrular yedi yaşında tam ergin hale gelirler. Normal bir aslan 25-30 yıl kadar yaşar.
Genç yakalanan aslanları evcilleştirmek mümkündür. Hayvanat bahçelerinde kafeslerde beslenen aslanlara günde 5 kilo kadar taze et vermek lâzımdır.
Afrika yerlileri mızraklarla aslan avına çıkarlar. Üstü dallarla, otlarla Örtülü bir çukura düşürerek, bazen zehirli mızrak kullanarak aslanı öldürürler. Bazı yerlerde etini yerler, birçok yerlerde de tüyünden hah dokurlar.
Postunun rengine ve yelesine göre aslanları Berber aslanı, Kap (Cape) aslanı, Senegal aslanı, Doğu ve Orta Afrika aslanı gibi alt türlere ayırmak mümkündür.
Angut: Angut, Ördekgillerden, tüyleri kiremit renginde, evcilleştirilebilen bir dalıcı ördek türü yaban kuşudur. Divânu Lügati’t-Türk’te, ‘انگت anğıt’ ‘Ördeğe benzer kızıl renkli bir kuş, angıt.’ şeklinde tanımlanır. ‘Tadorna’ cins adı Kelt kökenli olup, ‘benekli su kuşu’ ve ‘Ferrugo’ Latince’de ‘demir pası’ anlamındadır.
Amip: Bir hücrelilerin kökbacaklılar sınıfından küçük bir canlı varlıktır. Şekli değişir. Hareketi sırasında yalancı ayaklar çıkarır. Yosunlu, durgun sularda, nemli yerlerde yaşar. Hareket etmediği zaman vücudu yuvarlak veya ovaldir.
Akbaba: Akbaba, gündüz yırtıcıları takımının Yeni Dünya akbabaları familyasını ve Atmacagiller familyasına ait Eski Dünya akbabaları alt familyasını oluşturan ve iri, leş yiyici kuşların ortak ismidir. Akbaba terimi belirli bir taksonomik grubu karşılamaz.
Angus: Angus et üretiminde yoğun olarak kullanılan bir sığır türüdür. İskoçya’nın Aberdeenshire ve Angus bölgelerine özgü sığırların melezlenmeleriyle elde edilmiştir ve dünyanın birçok yerinde Aberdeen Angus olarak bilinir. Doğal olarak boynuzsuz ve tüm vücudu kaplayacak şekilde siyah veya kırmızı renktedirler.
Antilop: Antilop, Bovidae familyası içerisindeki 100 kadar otobur hayvan türüne verilen addır. Zarif yapılı olan antiloplar da sığırlar gibi çift toynaklı ve geviş getiren hayvanlardandır. Bulunmuş fosiller bize Asya ve Avrupa’nın birçok yerinde antilop yaşadığını söylemektedir.
Atmaca: Atmaca, gündüz yırtıcı kuşları takımının atmacagiller familyasının atmacalar alt familyasına ait Accipiter cinsi kuş türlerine verilen ortak ad. Bu cinsteki bazı türler çakır kuşu adı ile de anılır.
Aygır: Aygır kısırlaştırılmamış erkek attır. Aygırlar kendi türlerinin yapısına ve fenotipine sahiptir, ancak testosteron gibi hormonların varlığı nedeniyle dişi atlar ve hadım edilmiş erkek atlara kıyasla daha kaslı bir vücuda ve daha dik bir boyuna sahiptirler.
Arı: Arı, Hymenoptera (zarkanatlılar) takımının Apoidea üst familyasını oluşturan 12 bin kadar böcek türünün ortak adı. Dünyanın hemen her yanına yayılmış olan ve uzunlukları 1-3 cm arasında değişen bu türlerden birçoğu bitkilerde tozlaşmayı sağladığı için büyük önem taşır. Özellikle balansı (Apis), ürettiği bal ve balmumundan yararlanmak amacıyla çok eskiden beri insan eliyle yetiştirilmektedir.
Arıların gelişimi dört aşamalıdır: Yumurta, larva (kurtçuk), pupa ve erişkin. Apidae familyasının Apinae altfamilyasından olanlar koloniler kurarak toplu halde, geri kalanları tek başlarına yaşama alışkanlığındadır. Yalnız yaşayan arılar genellikle toprağın içinde bir yuva kazarlar. Dişi, yumurtalarını bırakmak için odacıklar yapar ve bu odacıkları, larvalarının beslenmesi için bal ve çiçek tozuyla doldurduktan sonra sıkıca kapatır. Yumurtalarını döken dişi, ya başka yuvalar yapmak üzere uçup gider ya da ölür. Topluluk halinde yaşayan arıların yaşam çevrimi için bak. balansı; toprak arısı.
Akrep: Akrep;(Lat. Scorpio). Örümcekler familyasından, sıcak bölgelerde yaşayan, kıvrık, kalkık kuyruğunda zehirli bir iğnesi olan böcektir. Dört çift akciğerle solur. Karada ve gece yaşar. Etçildir, böcek ya da örümceklerle beslenir. Hiç besin almadan çok uzun zaman yaşar. Suya gereksinim duymaz. Kurak yerlerde, taş altlarında, yıkık yerlerde bulunur. Bazıları evlere girer. Sokması acı verir. Özellikle, Meksika’ da, Afrika’da ve Hindistan’da bulunan türleri öldürücüdür. Türkiye’de Marmara, Ege, Güney Anadolu bölgelerinde bulunur.
Ahtapot: Ahtapot yumuşak gövdeli, sekiz kollu, Octopoda takımında sınıflandırılan yumuşakçaların genel adı. Kabul görmüş 300 civarında türü bulunan ahtapotlar kalamarlar, mürekkep balıkları ve nautiloidler ile birlikte kafadan bacaklılar sınıfında gruplandırılırlar.
Anakonda yılanı: Anakonda, yeşil anakonda, Iguaçu anakondası, nehir anakondası vb. türlerden oluşup, Venezuela, Brezilya gibi yerlerde yaşayan yılandır. Boyu 8-10 metre olabilir. Dünyanın en büyük ve en uzun yılanıdır. Genellikle timsah, geyik, memeliler, veya başka anakondalar ile beslenir.İnsan yediği hakkında bir bilgi yoktur.
At: At, Atgiller familyasına dâhil otobur bir memeli hayvandır. Evcilleri olduğu gibi, Amerikan bozkırlarında “Mustang” ve Altay dağlarının her iki yanındaki açık arazilerde “Prezewalski” denen yabani atlar sürüler halinde yaşar. En meşhur at türleri Arap, İngiliz, Çin, Ahal Teke ve Midillidir.
Ada Tavşanı: Ada tavşanları ailesi yaklaşık elli türden oluşan tavşanlar ve yaban tavşanlarından oluşur. Ada tavşanları ıslıklı tavşanlarla beraber comprise the lagomorphs ile de bir initizam bulunmaktadır. Ada tavşanları ıslıklı tavşanlardan küçük tüylü kuyrukları, uzun kulakları ve arka ayakları ile ayrılır.
Addaks: Addaks, (Lat. Addatx nasomaculatus) boynuzlugiller familyasından Büyük Sahra’da yaşayan memeli bir antilop türüdür. Afrika’da Batı Sahra ile Nil arasında kalan step ve ıssız bölgelerde yaşar. zunluğu 170-190 cm, omuz yüksekliği 100-110 cm, kuyruğu 30-40 cm. Boynuzu 70-80 cm uzunluğunda sarmal, düzensiz ve hafif geriye eğiktir. Addakslar antiloplar arasında çöl iklimine en çok uymuş olanlardır. Postu sık, sert kaba tüylü, renkleri yazın beyaz olup gri kahverengi beneklidir; kışın bütün vücutları gri kahverengine bürünür. Ön boyunda asılı yele kahverengi, uzunca tüylüdür. Alında sık, koyu renkte perçem vardır. Sırtındaki biçimsiz yükselti, görünüşünü kabalaştırır. Gözün ve üst dudağın çevresi beyaz tüylüdür. Yavruları kırmızı renklidir. Addaksların bir başka özelliği de yüksek sıcaklığa ve susuzluğa dayanıklı olmalarıdır. İyi koşar. Lezzetli eti nedeniyle eskiden beri avlanır.
Addakslar genelde büyük kum tepelerinin bulunduğu çöllerde 5-15 kişilik gruplar hâlinde yaşarlar. Bir grup, bir erkekle birkaç dişi ve yavrulardan oluşur. Bunun dışında erkek addaksların yalnız yaşadığı ve ceylan sürülerine katıldığı da görülür. Addakslar soğuk aylarda, boynuzlarıyla kumda oyuklar kazarak rüzgârdan korunurlar.
Ağustos Böceği: Ağustos böceği, Hemiptera takımının ağustos böceğigiller familyasından böceklerin ortak adıdır. Batılı dillerdeki cicada ve türevi isimleri, Latince çekirge sözcüğünden gelir. Sıcak yerlerde kendilerine özgü koro şeklindeki ötüşleri ile hemen tanınırlar. Ankara yöresinde dişbudak ağustos böceği bulunur.
Agama: Sürüngenler sınıfının Kertenkeleler alt takımının Agamagiller familyasının 300’e yakınının tür adıdır. Başı, bulunduğu bölgenin toprak rengi; vücudu ve bacakları başa göre daha koyu, kuyruk rengiyse daha açık ve çizgilidir. Derisi pullu ve serttir.
Aguti: Kemiriciler takımının, Agutigiller familyasından memeli türüdür. Amazon ve Brezilya’da yaşar. 35-40 cm boyunda, postu sık tüylü, fırçamsı görünümlü, parlaktır.
Akciğerli Barramunda: Akciğerli balıkların, Boynuzdişligiller familyasından, yaşayan tek cinsin iki türünden biridir. Kuzey Avustralya’daki ırmaklarda yaşar. Uzunluğu 1.5-2 metredir.
Akgergedan: Gergedangiller familyasından bir memeli türü Orta Afrika’da yüksek yaylalarda, korumalı doğal alanlarda yaşar. Uzunluğu 400-450 cm, yüksekliği 190-200 cm, kuyruğu 50-60 cm’dir.
Akumba: Maymunlar takımının, Makigiller familyasından bir memeli türü. Kuzeybatı Madagaskar’da yaşar. Uzunluğu 50-54 cm, kuyruğu 52-56 cm’dir. Post, erkekte tümüyle siyahtır, arada gövde kol ve bacaklarda kızıl-kahverengi tonlara rastlanır.
Alageyik: Gevişgetiren Memeliler sınıfının Çiftparmaklılar takımının Geyikgiller familyasından bir memeli türüdür. Kuzey Amerika, Güney Avrupa, Baltık ülkeleri, Ukrayna ve Anadolu’nun genellikle Antalya, Manavgat yörelerinde yaşar.
Alligator: Timsahgiller familyasından bir Amerika sürüngeni. En bilinen türü Mississippi alligatorudur. Uzunluğu 5 metredir. Kuzey Amerika’nın güneyinde yaşar.
Alp Semenderi: Avrupa’daki dağlarda özellikle Alpler’de 700-2.900 m yükseklikteki bölgelerde yaşar.Derisi siyah, parlak ve lekesiz olan gövdesi kaim, kuyruğu silindir biçimindedir. Uzunluğu 11-16 cm arasında değişir. Hareketleri yavaştır.
Alpaka: memelilerin geviş getirenler alttakımından, Güney Amerika’da yaşıyan ve yünü için yetiştirilen koyun büyüklüğünde evcilleştirilmiş bir deve türüdür. Vücudu uzun tüylerle kaplıdır. Kökeninin guanakolardan mı yoksa vikunyalardan mı geldiği ya da kendine özgü bir cins mi olduğu ya da her iki türün bir melezi olup olmadığı tartışma konusudur. Alpakalar, bitki yiyici hayvanlar olup, neredeyse sadece otlarla beslenirler. Tüm develer gibi sindirimde onlara yardımcı olan çok odalı mideye sahiptirler.
Alpakaların hamilelikleri 240 ile 345 gün arasında değişir ve dişi, Güney Amerika’da Cria adı verilen yavru dünyaya getirir. Bu yavru yaklaşık altı ile sekiz aya kadar emzirilir ve 12 ile 24 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşır.
Amerika Bizonu: Boynuzlugiller familyasından bir memeli türüdür. Kuzey Amerika, Kanada ve Meksika’da ormanlık ve çayırlıklarda yıllar önce sürülerle yaşarlardı. Bugün Kuzey Amerika’da ruhsatlı av sahalarında 20-30 bin hayvan yeniden yaşam alanına kavuştu.
Amerikan Tapiri: Güney Amerika Kıtası’nda Venezuela ve Guyana’dan Paraguay ve Kuzey Arjantin’e kadar uzanan bölgede su kenarlarındaki ormanlarda yaşar. Uzunluğu 190-200 cm, omuz yüksekliği 85-100 cm’dir. Kısa tüylü olan postu, siyahımsı gri kahverengidir.
Ankara Keçisi: Tiftik keçisi veya Ankara keçisi, Ankara’ya has bir keçi türü. Ataları, 13. yüzyılda Orta Asya’dan Anadolu’ya göçen Türkler tarafından, Hazar Denizi’nin doğusundan getirilmiştir. İç Anadolu’nun iklim özelliklerine adapte olmuş ve zamanla Ankara’ya özgü bir hayvan olmuştur.
Anofel: Çiftkanatlılar takımının Sivrisinekler familyasından böcek cinsi, sıtma sivrisineği. Vücudu ince uzun, kanatları dardır. Dişilerin ağızları delici ve emicidir; kan emerek yaşarlar. Erkekler ise zararsız olup bitki öz sularıyla beslenirler.
Apatosaurus: Brontosaurus olarak da adlandırılan Apatosaurus, yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşamış gerçekten dev bir dinozordu. İlk olarak, 1877’de Yale Üniversitesi’nden bir paleontolog olan O. C. Marsh tarafından tanımlandı.
Arap tavşanı: Kuzey Afrika, Arabistan ve Filistin’de yaşar. Adına karşı sıçrayan bir sıçandır. Uzunluğu 17-20 cm, kuyruğu 22-25 cm’dir. Post üstte grimsi kum rengi, altta beyazdır. Sırtında geniş beyaz çizgiler vardır ve bir ipek yumuşaklığındadır.
Armadillo: Orta ve Güney Amerika’da yaşayan küçük bir cins dişsiz memeli . Armadillonun bedeni çapraz sıralar biçiminde düzenlenmiş boynuzumsu, çokgen pullardan oluşan bir kabukla kaplıdır.
Armadillo Kertenkelesi: Armadillo kertenkelesi, yalnızca Güney Afrika’nın batı sahilinde bulunan bir sürüngendir. Armadillo kertenkelesi, çöller, fundalıklar ve kuru, kayalık alanlarda yaşar.
At Sineği: Atsineğigillerden 8 mm uzunluğunda bir sinekdir. Gövdesi yassı, kanatları büyük ve kanat uçları küttür. Memelilerde, en çok at, sığır ve domuzlarda dış asalak olarak yaşar.
Ateş Böceği: Böcekler sınıfının Kınkanatlılar takımının Ateşböceğigiller familyasından bir böcek cinsidir. Bedeni uzunca, rengi gri ya da esmerdir. Bu böcek adını, dişinin çıkardığı parlak sarı-yeşil ışıktan alır.
Ay Maymunu: Az sayıdaki örnekleri Madagaskar’ın yağmur ormanlarında yaşayan, sincaba benzer maymun türüdür. Ay-ay, 55-60 cm’lik uzun ve çok tüylü kuyruğu dışında yaklaşık 40 cm uzunluğunda bir hayvandır; koyu kahverengi ya da siyah renkteki kürkü uzun ve çok sık tüylerden oluşmuştur.
Ada Doğanı: Ada doğanlarının bazıları koyu bazılarıysa açık renklidir. Her dört ada doğanından yaklaşık üçü açık renklidir. Koyu renkli olanların vücutlarının neredeyse tamamı koyu kahverengi ya da siyahtır.
Ağaççıl Tarlakuşu: Tarlakuşugiller familyasından kuş türüdür. Kuzey Afrika, ılıman Avrupa, Ön Asya ve Akdeniz ülkelerinde yaşar. Uzunluğu 15 santimdir. Tüyleri sırtta pas kahverengisi, karnı krem beyazıdır.
Ağaçkakan: Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’da ormanlarda, park ve bahçelerde yaşar. 12-20 cm uzunluğundadır. Tüyleri sırtta siyahımsı kahverengi ya da zeytin yeşili, karın bölgesi krem rengidir.
Akleylek: Leylekgiller familyasından göçmen kuş türüdür. Tüm Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Asya’da sulak bölgelerde yaşar. Kışı Güney Afrika’da geçirir. Uzunluğu 100-102 cm’dir. Tüyleri süt beyaz arkada siyahtır.
Al Kuşaklı Ördek: Ördekgiller familyasından bir ördek türüdür. Batı Avrupa kıyıları, Akdeniz Bölgesi, Moğolistan ve Tibet’in kumlu oyuklarında ürer. Kışı Kuzey Afrika, Ortadoğu, Hindistan ve Japonya’da geçirir. 80 cm’lik uzunluğuyla ördeklerin içinde en büyük olanıdır.
Alaycı kuş: Amerika’da yaşar. Uzunluğu 24-25 cm’dir. Tüyleri üstte gri-kahverengi, arkada zeytin kahverengisi, altta açık gri, çene ve karında beyazımsıdır. Kuyruk üstü siyah, kenarları beyaz, altıysa tümüyle beyazdır.
Albatros: Fırtınakuşları takımının Fırtınakuşugiller familyasından bir kuş türüdür. Tüm güney yarımkürede yaşar. Uzunluğu 100-116 cm’dir. 300-350 cm bulan kanat açıklığı albatrosa olağanüstü bir uçma gücü verir.
Apteriks: Kanatsızkuşlardan, Yeni Zelanda ve Avustralya’da yaşayan bir kuştur. Bir tavuk büyüklüğünde olan bu kuşun rengi külrengi ile kahverengi arasında değişmektedir. “Kivi” de denilmektedir.
Arap bülbülü: Suriye, Filistin, Arabistan, Kıbrıs ve Rodos’ta yaşar. Uzunluğu 20 cm’dir. Tüyleri üstte toprak kahverengisi, başta siyah, altta beyaz gri kuyrukta canlı sarıdır. Gözleri kahverengi, gaga ve bacakları siyahtır.
Ardıç kuşu: Kuzey Avrupa ve Asya ormanlarında yaşar. Uzunluğu 25-26 cm’dir. Tüyleri üstte kestane kahverengimsi; başta ve arkada açık gri; çenede beyaz; gırtlak ve göğüste pas sarısı, uzunlamasına siyah lekeli; kuyrukta bütünüyle siyah; kanat altları beyazdır. Kahverengi gözleri, sarı gagası ve koyu kahverengi ayakları vardır.
Arı kuşu: Kuzeybatı Afrika, Akdeniz Adaları,Güney Avrupa ve Batı Asya’da yaşar.Uzunluğu 28 cm’dir.Tüyleri sırtta sarı, karın bölgesinde mavi-yeşil, kuyrukta yeşildir.Kuyruğun ortasında sivri ve siyah tüyler vardır.
Aynak kuşu: Aynaklar, Güney Pasifik Adaları dışındaki bütün sıcak bölgelerde görülür. Sığ göl, lagün, koy ve bataklıklarda dolaşarak, aşağıya doğru kıvrık, ince ve uzun gagalarıyla küçük balıkları ve yumuşakçaları avlarlar.
Alabalık: Serin tatlı sularda yaşar. Kuzey yarıküreye özgü bir balıktır. 8-10 türü vardır. Baş ve ağzının daha büyük olması ve derisindeki beneklerin fazlalığıyla som balıklarından ayrılır.
Arapayma Balığı: 4,5 metreye ulaşan boyuyla, dünyanın en büyük tatlı su balıklarındandır. Arapaimalar, ilkel özellikleri olan ve bilinen fosilleri çok eski zamanlara dayanan bir grubun üyesidir.
Aslan balığı: Çarpıcı, cesur desenli bir balık olan ortak aslan balığı, belirgin kırmızı ve beyaz çizgili bantlara ve göze çarpan, uzun, fan benzeri kanatçıklara sahiptir. Aslan balığı dünya çapında popüler bir akvaryum balığıdır, ancak aslan balığı ,için geniş yer ve az sayıda başka balık bulunmalıdır.
Ay Balığı: Aybalığıgillerden genel görünümü büyük bir balığın kesik başına benzeyen kemiklibalıktır; Pervanebalığı da denir. Akdeniz’de yaşar, zaman zaman Marmara Denizi’nde görülür.