Kapsüller, eczacılar tarafından hazırlanan, hastanın ancak mide ve bağırsaklarında açılıp eriyebilen bir maddeden yapılmış, içine tadı ve kokusu hoşa gitmeyen ilâçların konulduğu, iki parçalı kutucuklardır. Haplar ise, yutulmak üzere küçük yuvarlaklar haline getirilmiş ilâçlardır. Gerek kapsüller, gerek haplar, bir miktar su ile birlikte alınır.
Tadı hoş olmayan veya yutulması zor ilaçların üzerini kapatma düşüncesi, önce güllâçları, daha sonra da kapsülleri ortaya çıkarmıştır. Güllâçlar mayasız ekmekten yapılan ve kenarları suyla birbirine yapıştırılan iki kapaktan meydana gelir. Bunlar ağızda suyun etkisiyle yumuşar ve açılmadan kolayca yutulabilir.
Kapsüller, güllâçlara oranla daha küçüktür; renkli jelatinden yapılmış olup ağızda değil de sindirim borusunda erirler. iç içe geçmiş iki kapakçıktan oluşan kapsüller, içlerinde İlâcı uzun süre muhafaza ederler.
Gerek güllâcın, gerek kapsülün içindeki ilaç miktarı büyük bir titizlikle ölçüldüğünden, hastanın ilacı kullanırken tehlikeli bir yanlışlık yapması önlenmiş olur.
Haplar, bir miktar su ile yutularak veya suda eritilerek alınan hazır ilâçlardır. Haplara olumlu ya da olumsuz etkisi olmayan bazı ilâve maddeler (şeker, bal, sabun, v.b.) de katılır.
Hastalara yutacakları ilaçların kötü tadını duyurmamak için, haplar genellikle bir şeker ya da çikolata tabakasıyla kaplanır. Bazen de hapların üzeri yalnız midede ya da bağırsaklarda, yani ilâcın etkisini göstermesi gereken yerde eriyebilen bir maddeyle örtülür.